Kan miste statsstøtte

En ung innvandrerjente skal ha forsøkt å ta livet sitt etter at hun følte seg presset til å stå fram i media av organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det avdekkes grove etiske overtramp, risikerer HRS å miste statsstøtten på 1,1 millioner kroner. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber nå om at barne- og familieminister Laila Dåvøy dokumenterer påstandene om press.

- Har dokumentasjon

HRS er spesielt kjent for sitt arbeid mot tvangsgifte og kvinneundertrykking i religionens eller kulturens navn.

Bakgrunnen for saken er et brev der Likestillingssenteret ber Barne- og familiedepartementet se nærmere på organisasjonen HRS og dens metoder. I et møte mellom departementet og Likestillingssenteret 3. desember fortalte tre jenter med innvandrerbakgrunn at de følte seg presset av HRS til å stå fram i media med sine historier.

- Vi har ingen grunn til å tro at disse jentene snakker usant. Vi sitter på mer dokumentasjon enn det som kommer fram i møtereferatet, men på grunn av jentenes anonymitet kan vi ikke presentere dette, sier ekspedisjonssjef Haktor Helland i Barne- og familiedepartementet til Dagbladet.

Han bekrefter at det dreier seg om flere enn tre jenter.

En av de tre skal ha forsøkt å begå selvmord etter å ha følt seg presset til å stå fram.

Både daglig leder Rita Karlsen og informasjonssjef Hege Storhaug i HRS avviser at de har presset noen av jentene.

- Dersom vi har handlet på en slik måte, burde vi straffes for det. Vi vurderer å begjære oss selv etterforsket, for å få belyst alle sider av saken. Nå vil vi ha de ansvarlige på banen. For oss er det viktigste å ivareta disse jentenes sikkerhet, sier Rita Karlsen til Dagbladet.

HRS ba selv kontrollkomiteen på Stortinget granske saken. Både Karlsen og Storhaug reagerer sterkt på at de ikke ble informert om beskyldningene før saken lekket ut til pressen.

- Krevde 17000

Hege Storhaug er frilansjournalist, og jobbet blant annet med Kadra-programmet for TV2. Hun har også jobbet for Dagbladet og NRK. I et brev kommer det fram at Storhaug krevde 17000 kroner i honorar for å ha hjulpet en NRK-journalist med å skaffe en jente som kunne stå fram å fortelle om tvangsekteskap. Jenta skulle få 10000, HRS 7000. Samarbeidet ble skrinlagt.

- Vi følte vi måtte melde fra til departementet på bakgrunn av flere henvendelser vi har fått, sier likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp.

Bekymring

Hun forteller at Likestillingssenteret ble kontaktet både fra forskerhold, fra andre som jobber med samme problematikk og fra innvandrerjentene selv, som uttrykte bekymring over HRS' framgangsmåter.

- Påstandene faller på sin egen urimelighet. Det er to jenter som har stått fram i media via HRS, Nadia og Jeanette, og de avviser påstandene, sier Rita Karlsen.