Kan miste stolen

Uføretrygdete Sigvald Kongevold (51) er helt avhengig av sin elektriske rullestol. Nå risikerer han å miste den fordi han har koblet på en henger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongevold har fått advarsel fra Hjelpemiddelsentralen om at rullestolen kan bli inndratt dersom han ikke slutter å bruke hengeren.

-  Hvis jeg ikke får lov til å ha firehjuls-hengeren bak etter den elektriske rullestolen min, fratar de meg friheten, sier den uføretrygdede 51-åringen til avisa Fædrelandsvennen.

Mot alle odds

I fjor fikk han elektrisk rullestol, noe som har åpnet nye muligheter for den tidligere skipsverftseieren.

-  Nå kan jeg ta med garn, bensintank og alt utstyr jeg trenger til båten, slenge det bak i hengeren og kjøre ned til båten nedenfor sykehuset. Det har gitt meg en fantastisk frihet, sier Kongevold.

51-åringen ble ufør etter et overfall og ran i Tyskland i 1986. Da fikk han brudd i nakken, men kom seg likevel på beina igjen. For fire år siden ble han på nytt satt tilbake da han jobbet på en veranda, falt bakover og slo ryggen i en dørstokk.

-  Begge gangene har jeg mot alle odds kommet meg såpass at jeg har kunnet gå korte avstander. Men jeg er helt avhengig av elektrisk rullestol, og håper Hjelpemiddelsentralen vil være litt fleksibel med meg, sier Kongevold.

Nytt liv

Hjelpemiddelsentralen ser imidlertid ikke med blide øyne på kreativiteten hans.

-  Jeg innser at jeg gikk litt langt da jeg brukte rullestolen til å få sjøsatt båten min tidligere i år. Det var i tyngste laget for rullestolen, sier Kongevold. Han brukte også hengeren til å slepe en lift ned fra sykehuset. Den brukte han til å frakte en peis opp i leiligheten i fjerde etasje.

-  Jeg har sagt til Hjelpemiddelsentralen at jeg ikke skal gjøre det mer. Men hengeren kan de ikke ta fra meg. Det har gitt meg et nytt liv og ny frihet å kunne komme meg rundt på egenhånd. Det er mye bedre at vi kan være selvhjulpne i stedet for at det drar på seg transportutgifter, mener Sigvald Kongevold.

PROVOSERER: Hjelpemiddelsentralen i Kristiansand mener Sigvald Kongevold var for kreativ da han innstallerte en henger på sin elektriske rullestol.