Kan miste synet

Martin Vinje (17) ramlet med hodet mot en glassbolle under lekeslåssing med kameraten. Mens blodet silte fra Martins øye, ringte kameraten nødnummeret - men alarmsentralen nektet å sende ambulanse. Nå risikerer Martin delvis tap av synet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 • Ambulanse nektet å komme
 • Drosje nektet å komme
 • Lege trodde ikke på at Martin hadde glass i øyet

  Oslo-gutten Martin Vinje var hjemme hos kameraten William Sveinbjørnsson (16) da ulykken skjedde. Martin fikk umiddelbart så store smerter at han ikke husker stort av hendelsen for to uker siden, men kameraten forteller:

  - Vi hørte på musikk og lekesloss litt. Martin løftet meg opp, og så mistet vi balansen. Han falt mot stuebordet, og traff en glassbolle med hodet. Jeg hørte det knaste og at han skreik, forteller William.

  113 nektet


  - Jeg fikk sjokk, prøvde å holde igjen blodet, liksom, føyer Martin til fra sykesenga på gutterommet. Der er det mørkt, fordi lys gjør vondt i det nyopererte øyet.

  William ringte nødnummeret 113 med en gang.

  - Jeg sa at Martin hadde fått glass i øyet, og spurte om de kunne sende en ambulanse, sier William. Men på alarmsentralen var det ikke hjelp å få.

  - De sa ambulansen måtte være der i tilfelle noe verre skjedde. Skaden var ikke alvorlig nok, sier William.

  Han fikk telefonnummeret til en «krisetaxi», som kan bestilles øyeblikkelig. Men heller ikke der fikk guttene hjelp.

  - Jeg var ganske skjelven da ambulansen ikke kom, for Martin lå på gulvet og sa han hadde veldig vondt. Derfor spurte jeg om drosja kunne være så snill å komme, for vi trengte hjelp, forklarer William. Men drosja nektet da William ærlig fortalte at han ikke hadde penger til å betale drosjeturen. En ny oppringing til 113 hjalp heller ikke. Guttene fikk ikke tak i sine foreldre. William forsøkte å lete etter penger rundt i huset. Da han ringte drosjesentralen igjen, traff han en sjåfør som var villig til å kjøre guttene selv om de ikke hadde penger.

  Glass i øyet


  På Oslo kommunale legevakt fikk Martin sydd kuttene mellom øynene og på øyelokket. Men glassbiten i øyeeplet ble ikke tatt ut.

  - De trodde ikke på at jeg hadde glass i øyet. Legen sa at det var en psykisk reaksjon fordi jeg hadde blitt sydd og fått bedøvelse, forklarer Martin.

  Glassbiten ble ikke fjernet før 12 timer seinere, under full narkose på Ullevål sykehus. Øyeeplet gapte, og måtte syes igjen diagonalt. Etter dette har Martin gjennomgått nok en operasjon med full narkose. Og flere vil komme. Han har trolig operasjon av ny linse og transplantasjon av hornhinne i vente.

  • De ansvarlige ved alarmsentralen og de ansvarlige ved Oslo kommunale legevakt var ikke tilgjengelige for kommentar i går kveld.

KAN MISTE SYNET: Martin Vinje (17) kan miste synet etter å ha gått tolv timer med glass i øyet. Moren, Karen Vinje, er opprørt over at sønnen ikke ble trodd.