Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan nå USA

Nord-Korea kan være i ferd med å prøve ut ny rakett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge ferske etterretningsrapporter er Nord-Korea i gang med å forberede en rakettoppskyting.

Opplysningene fra sørkoreansk og japansk etterretning sier at missilene som skal testes er av en type som kan nå helt til USA, melder nyhetsbyrået AP.

Dersom informasjonen viser seg å være korrekt, kommer rakettoppskytingen nesten samtidig med signalene fra Det hvite hus om at USA er villig til å gjøre helomvending i forholdet til Nord-Korea.

Landet som ble utpekt som del av «ondskapens akse» har kunnet leve i skyggen av all oppmerksomheten rundt Irans anriking av uran. Og denne uken kom signalene om kursendring fra president Bushs side.

Etter påtrykk fra blant andre Condoleezza Rice, er det tegn som tyder på at Bush har tenkt til å fratre kravet om at myndighetene i Pyongyang må gå med på nedrustning før fredssamtalene kan starte opp igjen.

De multilaterale-forhandlingene mellom de koreanske landene, Russland, Kina, Japan og USA brøt sammen i september i fjor.

Vil ikke bekrefte

Ut fra de foreløpige opplysningene er det uklart hvilken forbindelse rakettoppskytingen har med kursendringen fra Washington.

TRUET AV RAKETTER: Sørkoreanske barn spaserer forbi en Scud-B-missil på Korean War Memorial Museum i Seoul. Ifølge sørkoreansk etterretning forbereder nordkoreanerne prøveoppskyting av en interkontinental missil. Foto: AP/Scanpix
TRUET AV RAKETTER: Sørkoreanske barn spaserer forbi en Scud-B-missil på Korean War Memorial Museum i Seoul. Ifølge sørkoreansk etterretning forbereder nordkoreanerne prøveoppskyting av en interkontinental missil. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Japanske medier melder om at det har vært observert aktivitet i det nordøstlige Nord-Korea siden tidligere denne måneden. De baserer seg sørkoreansk etterretning og satelittbilder.

Den statlige japanske fjernsynskanalen NHK rapporterer at tjenestemenn sier missilene, muligens et Taepodong-2, hadde blitt flyttet til basen.

Taepodong-2-missilet har en rekkevidde på 15 000 kilometer. Det vil si at det er et interkontinentalt missil, som kan nå så langt som til det amerikanske fastlandet og true andre land i stillehavsområdet.

Verken sørkoreanske eller japanske myndigheter vil foreløpig bekrefte etterretningsrapportene.

Rart tidspunkt

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor Sør-Korea slipper informasjon om prøveoppskyting nå. Er det maktpolitiske grunner til å gå ut med disse etterretingsopplysningene? spør oberstløytnant Terje Torsteinsson ved Forsvarets stabsskole.

Ifølge han sitter sørkoreansk etterretning på masse informasjon av denne typen uten at den pleier å komme ut.

- Reposisjonering av missiler foregår hele tiden i Nord-Korea, og det er ingen som overvåker den aktiviteten mer nøye enn nabolandet.

- Derfor tror jeg ikke det at nordkoreanerne har flyttet på et missil har så stor militær betydning, som det har politisk og strategisk betydning at sørkoreanerne går ut med informasjonen.

- Kan nå USA

Torsteinsson lanserer en mulig forklaring på hvorfor det kommer meldinger om flytting av missiler og prøveoppskyting nå: Kanskje ønsker sørkoreanerne og japanerne at verden skal se hva som skjer i Nord-Korea?

- Og husk at 99 prosent av etterretningsinformasjonen om Nord-Korea er samlet ved hjelp av amerikanerne. Det er lite trolig at sørkoreanerne går ut med informasjon uten at amerikanerne har visst om det på forhånd.

Oberstløytnanten tror ikke en oppmykning av forholdet mellom USA og Nord-Korea nødvendigvis er en permanent utvikling. Fokuset på Iran utelukker på ingen måte at Nord-Korea vil havne under lupen igjen.

- Man trenger ikke være rakettforsker for å ane hvor Iran får råmaterialet, kunnskapen og teknologien til atomprogrammet fra, sier Torsteinson og sikter til at Iran er nødt til å gå ut på det illegale markedet.

Prøveskjøt i -98

Nord-Korea sjokkerte Japan i 1998 da de prøveskjøt et Taepodong-1-missil over øyriket og ut i Stillehavet. Tanken på at Nord-Korea en dag vil angripe med atomvåpen har fått Japan til å styrke sin forsvarskapasitet.

Da de nye meldingene om nordkoreansk missilaktivitet kom, var den japanske utenriksministeren knapp med kommentarene.

- Vi er inneforstått med at missilet er flyttet til basen. Men vi er ikke sikre på hva som skjer videre. Vi samler informasjon. Den generelle informasjonen vi har er uklar, sa utenriksminister Taro Aso.

En anonym kilde i det sørkoreanske utenriksdepartementet forteller at regjeringen forsøker å skaffe seg mest mulig informasjon.

- Regjeringen overvåker nøye og jobber for å få bekreftelse, men vi har ikke kommet til det stadiet ennå, sier han til nyhetsbyrået AP.

<B>SKJØT I 1998:</B> Nord-Korea sjokkerte Japan da de prøveskjøt et missil over øyriket for åtte år siden.
<B>KIM JONG IL:</B> Dette bildet er nylig tatt og viser president Kim Jong Il som hilser et militært regiment.
<B>VANSKELIG Å FORSTÅ:</B> Oberstløytnant Terje Torsteinson ved Forsvarets stabsskole sier det er vanskelig å forstå hvorfor Sør-Korea går ut med denne etterretningsinformasjonen nå. - Det renner jo inn med informasjon om reposisjonering av missiler hele tiden, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media