Kan nærme seg enighet: Dette er problemene som gjenstår

Klima og bistand er to nøkkelpunkter.

IKKE ENIGE: Stortingsgruppene til både KrF og Ventre ble orientert i kveld om det siste budsjettforslaget fra Høyre og Frp. Begge gruppene ga beskjed om at tilbudet ikke var godt nok. Her er samarbeidspartienes finanspolitiske talspersoner Hans Olav Syversen (Krf), Terje Breivik (V), Svein Flåtten (H) og Hans Andreas Limi (FrP) på vei ut fra ett av mange forhandlingsmøter den siste uka. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
IKKE ENIGE: Stortingsgruppene til både KrF og Ventre ble orientert i kveld om det siste budsjettforslaget fra Høyre og Frp. Begge gruppene ga beskjed om at tilbudet ikke var godt nok. Her er samarbeidspartienes finanspolitiske talspersoner Hans Olav Syversen (Krf), Terje Breivik (V), Svein Flåtten (H) og Hans Andreas Limi (FrP) på vei ut fra ett av mange forhandlingsmøter den siste uka. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har presentert det vi mener er en skisse til en god løsning, slik at vi får landet et budsjett. Jeg mener det er er overkommelige endringer i forhold til skissen regjeringen foreslo, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen på vei ut av et budsjettmøte med Høyre, Frp og Venstre onsdag kveld.

Stortingsgruppene til både KrF og Ventre ble orientert tidligere i kveld om det siste budsjettforslaget fra Høyre og Frp. Begge gruppene ga beskjed om at tilbudet ikke var godt nok.

- Kan dere lande en løsning i løpet av kvelden?

- Det skal vel holde hardt, men det kommer an på responsen, svarer Syversen etter det nye møtet med regjeringspartiene.

Det ser ut til at partiene nå står nærmere hverandre, men det blir trolig ikke flere møter i kveld.

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten understreker at det fortsatt er stor vilje i gruppa.

- Vi har fått tilbakemelding på vår skisse, og den tar vi med oss videre for å se på løsninger. Viljen til å finne løsninger blant de fire personene rundt bordet er fortsatt sterkt til stede, sa Flåtten etter møtet.

Klima og bistand Frp presiserer at det fortsatt er noe arbeid som gjenstår.

- Vår skisse er ikke fullt ut akspertert, og uenigheten går på det som har vært uenigheten hele veien, sier Hans Andreas Limi (Frp).

Tidligere på kvelden fortalte både KrF og Venstre hva som nå utgjør de største utfordringene for de to samarbeidspartiene.

- Både klima og bistand er blant områdene vi må diskutere videre. Vi har også et behov for å diskutere totalrammene for budsjettet, sa Syversen etter møtet.

- Tilbudet er ikke grønt nok, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik etter Venstres møte.

KrF og Venstre har nå orientert regjeringspartiene om at nye forhandlinger må til.

- Jeg har fått en klar tilbakemelding fra gruppen om at det tilbudet som nå ligger på bordet, ikke er grønt nok. Fremdeles er det en jobb å gjøre for å bidra til at budsjettet gir en bedre reduksjon i klimautslipp og forsterker ulike tiltak som sikrer verdiskapning, sysselsetting og et grønt skifte, uttalte Breivik etter gruppemøtet, ifølge NTB.

Kritikk av statsbudsjett Da Venstre la fram sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2016, foreslo de massive skjerpelser på skatt og avgift for å framskynde det grønne skiftet.

Venstre foreslo blant annet 10 milliarder i skatt- og avgiftskjerpelser på blant annet bensin og diesel, og nærmere 2,5 milliarder i grønne skattelettelser.

Ved presentasjonen av det alternativet budsjettet, trakk partileder Trine Skei Grande blant annet fram følgende svakheter i regjeringens forslag til statsbudsjett:

• Høy oljepengebruk, men liten andel går til det grønne skiftet
• Ubalanse mellom å satsing på vei og satsing på jernbane
• Lite grønn og usosial skattereform
• Kutt i bistand for å finansiere flyktningstrømmen

Asylinnstramminger Parallelt med budsjettforhandlingene, foregår det også forhandlinger mellom de parlamentariske lederne om innstramminger i asylpolitikken.

En kilde i Frp sier til Dagbladet at partiet har fått gjennom slag for 13 av 15 av sine forslag til innstrammingstiltak, og kaller det fullt gjennomslag.

Etter det Dagbladet erfarer, får Ap gjennom sine forslag til akuttiltak for Storskog og håndtering av tilstrømmingen på grensa mot Russland.