- Kan nekte hele livet

I kveld benektet Viggo Kristiansen på nytt barnedrapene. - Fortrengningen kan være ekstrem ved denne typen forbrytelser. Gjerningsmannen kan ha slettet handlingen fra minnet, sier rettspsykiater Michael Setsaas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunngjorde politiet at de har DNA-bevis som knytter Viggo Kristiansen til åstedet og drapshandlinga i Baneheia 19. mai. I kveld gikk 21-åringen og forsvarer Tore H. Pettersen gjennom DNA-bevisene.

- Min klient fastholder fremdeles at han ikke var i Baneheia, sier Pettersen til TV2.

Rettspsykiater Michael Setsaas har flere ganger opplevd at gjerningsmenn benekter forbrytelsen - selv etter å ha blitt konfrontert med sikre bevis. Han understreker at han ikke kjenner barnedrapsaken i Kristiansand, men at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Slettet fra minnet

- Benektelse er en psykologisk forsvarsmekanisme. Den kan være ekstremt sterk ved totalt uakseptable atferdstrekk. Når det gjelder de mørkeste av de mørke forbrytelsene, kan gjerningsmennene overbevise seg selv om at de ikke har gjort det, sier Setsaas til Dagbladet.no.

- Lyger de?

- Noen har slettet handlingen fra minnet. Uansett hvor mye bevis som finnes, tviholder de på at de er uskyldige. Noen går resten av livet og mener seg uskyldig dømt. Andre vet innerst inne at de har begått forbrytelsen, men vil ikke innrømme dette overfor andre.

Mangler hemninger og kontroll

- Gjør benektingen det vanskeligere for ofrenes pårørende?

- Ja. For de pårørende er det viktig at gjerningsmannen erkjenner forbrytelsen og viser samvittighet. Det fører ofte til en stor ytterligere belastning å se at gjerningsmannen ikke angrer.

- Hvem er det som makter å begå så grusomme handlinger?

- Fellestrekket ved slike forbrytere er at de har alvorlige personlighets-forstyrrelser. De klarer ikke å styre sine seksuelle impulser. De har ikke tilegnet seg tilstrekkelige sosiale, etiske og juridiske hemninger, sier den erfarne rettspsykiateren.

Kan slå til på nytt

Den siste tida har det blitt avslørt at Kristiansen tidligere har begått seksuelle overgrep mot barn. Han innrømmer å ha misbrukt ei jente over en to-årsperiode.

Fortsatt på generelt grunnlag forteller Setsaas at personer som har begått særdeles grove forbrytelser, forsøker å flytte oppmerksomheten fra dette.

- Når de konfronteres med de alvorlige påstandene, innrømmer de mindre forbrytelser. Slik håper forbryteren å slippe å snakke om det mest alvorlige.

- Kan de som har begått seksualdrap mot barn, forgripe seg på nytt?

- Samfunnet kan aldri sikre seg mot nye overgrep. All erfaring viser at slike personlighets-forstyrrelser er lite påvirkelige tilstander.

OPPLEVER FORTRENGNING: Flere ganger har psykiater Michael Setsaas møtt forbrytere som tviholder på sin uskyld - tross overveldende bevis mot dem.