Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan noen peke på noen som har gjort mer enn Obama?

Nobel-Jagland kjemper for at Barack Obama skal ha fredsprisen.

KJEMPER FOR OBAMA: 
Thorbjørn Jagland, leder av Den Norske Nobelkomiteen, holder opp et bilde av årets vinner av Nobels fredspris, President Barack Obama, etter fredagens kunngjøring av Nobels fredspris.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
KJEMPER FOR OBAMA: Thorbjørn Jagland, leder av Den Norske Nobelkomiteen, holder opp et bilde av årets vinner av Nobels fredspris, President Barack Obama, etter fredagens kunngjøring av Nobels fredspris. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Thorbjørn Jagland og Nobel-komiteen har blitt møtt hard kritikk etter at de i går utnevnte USAs president Barack Obama til årets fredsprisvinner.

Valget til Nobelkomiteen av den amerikanske presidenten er omstridt også i den norske befolkningen, viser Dagbladets undersøkelse.

Jagland svarer nå kritikerne fra Nobels Fredssenter om hvorfor han valgte Obama.

- Kan noen peke på noen som har gjort noe mer det siste året? spurte Jagland.

Han mener at Obama er tatt rett ut av Alferd Nobels fredsbok om hvem som skal motta prisen.

- Det er vanskelig å peke på en fredsprisvinner som er nærmere Alfred Nobels testamente enn Obama, sier Jagland.

På vegne av komiteen beskrev han hvordan Obama har representert Nobels verdier anno 2009. Han trekker fram Obamas vilje til å samle verden, hvordan han har henvendt seg til FN om atomvåpenspørsmålet og sa at det var noe som hører til på FN Sikkerhetsråd sitt bord.

- Han har gitt klar beskjed om at han er villig til å forhandle. Jeg synes Desmund Tutu sa det bra i går. Han har redusert temperaturen i verden, sa han. Det er egentlig nok når man tenkte på den konfrontasjon som eksisterte i verden, sa Jagland.
Mange hevder at den ferske presidenten fikk prisen for tidlig.

- Jeg vil si at han kunne fått den for sent. Vi fanger tidens melodi, tidens nødvendighet, sa Nobel-sjefen.

Jagland tror prisen blir godt mottatt.

- Det har vært massiv glede i mange deler av landet og i folkedypet, sa Jagland til TV 2 Nyhetskanalen etter talen.

Nobels Fredssenter inviterte i dag til åpen dag med foredrag og omvisninger på senteret. Jagland holdt et norsk foredrag og det var der han redegjorde for valget.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling