I STORE VANSKELIGHETER: Hillary Clinton, her på et valgkampmøte i Nord-Carolina i går, har store vanskeligheter i og med den nye granskingen bare elleve dager før presidentvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I STORE VANSKELIGHETER: Hillary Clinton, her på et valgkampmøte i Nord-Carolina i går, har store vanskeligheter i og med den nye granskingen bare elleve dager før presidentvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Ny gransking av Clintons e-post

- Kan nulle ut effekten av Trumps bussvideo

Den nye granskingen kommer på et svært dårlig tidspunkt for Clinton, sier USA-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare elleve dager før det amerikanske presidentvalget avslørte FBI-sjef James B. Comey i dag at de undersøker nye e-poster knyttet til Hillary Clinton som de tidligere ikke har vært klar over.

Koblet til sexskandale

Comey sier i et brev til flere republikanere i Senatets justiskomité at e-postene er blitt avdekket i en «ikke-relatert sak», og at FBI nå undersøker om de inneholder hemmeligstemplet informasjon.

SKANDALISERT: De nye e-postene har ifølge New York Times blitt avdekket i forbindelse med sedelighetssaken mot den skandaliserte demokraten Anthony Weiner. Her med sin fraseparerte kone Huma Abedin, som er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix
SKANDALISERT: De nye e-postene har ifølge New York Times blitt avdekket i forbindelse med sedelighetssaken mot den skandaliserte demokraten Anthony Weiner. Her med sin fraseparerte kone Huma Abedin, som er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge New York Times har FBI blitt oppmerksomme på e-postene i forbindelse med sedelighetssaken mot den skandaliserte demokraten Anthony Weiner, som er gift med, men separert fra Clintons nære medarbeider Huma Abedin. Ifølge CNN lå de på en enhet FBI ikke tidligere var klar over, og er ikke sendt av Clinton selv.

Washington Post skriver i kveld at enheten det er snakk om, er en PC som var i felles bruk av Weiner og Abedin.

Clinton slapp i juli tiltale etter gransking av 30 000 e-poster til og fra en privat e-postserver hun brukte mens hun var utenriksminister. Måneden etter dukket imidlertid ytterligere 14 900 e-poster opp; advokatene hennes hadde utelatt dem i materialet de leverte fra seg. Og nå kommer altså en ny runde med gransking, mindre enn to uker før valget.

- Tar seg veldig dårlig ut

- Pendelen svinger. Valgkamphendelser nuller hverandre typisk ut, og dette kan nulle ut effekten av Trumps bussvideo, sier Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret, til Dagbladet.

- KLÅ HENNE I SKRITTET: Donald Trumps gamle uttalelse om å klå kvinner i skrittet førte til massiv fordømmelse av republikaneren. Den nye etterforskingen av Clintons e-post kan nulle ut virkningen, mener USA-forsker Hilmar L. Mjelde. Video: CNN Vis mer Vis mer

Mjelde mener FBIs gjenopptakelse av etterforskningen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Clinton.

- En ny etterforskning elleve dager før valget tar seg veldig dårlig ut, konstaterer han.

- Dette går på hennes egnethet til å være president, hennes dømmekraft og ærlighet. Nå må hun svare om alt dette på ny.

- Hvilken effekt kan dette ha for utfallet av stemmegivningen?

- Forhåndsstemmingen er allerede i gang, så effekten på den kan være redusert. Men dette kan ha virkning på dem som ennå ikke har bestemt seg - anslagsvis 10 % av velgerne , sier Mjelde.

USA-EKSPERT: Hilmar L. Mjelde, seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen. Foto: Privat
USA-EKSPERT: Hilmar L. Mjelde, seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen. Foto: Privat Vis mer

- Ren ammunisjon for Trump

USA-eksperten minner om at valgkampen før Trumps famøse bussvideo, der han snakker med en bekjent om å klå kvinner i skrittet, var i republikanerens favør.

- Det er normalt et skifte etter åtte år med samme parti ved makten, og en ny etterforskning av e-postsaken er til fordel for ham. Nå er han på offensiven igjen, sier han.

Mjelde mener den nye etterforskningen er ren ammunisjon for Donald Trumps retorikk.

- Han framstiller seg som endringskandidaten, den som kan skape politisk jordskjelv i Washington. Og sier samtidig at Clinton ikke kan skape den endringen mange ønsker, sier forskeren.

- Verre enn Watergate

Som ventet bruker Trump den gjenåpnede etterforskningen for det den er verdt. Han har tidligere uttalt at han ønsker å kaste Clinton i fengsel for e-postsaken, og sparte ikke på kruttet under en tale i kveld.

- Dette er en skandale verre enn Watergate, sa republikaneren foran tusenvis av tilgengere i New Hampshire.

- Hillary Clintons korrupsjon er på et størrelsesnivå vi aldri tidligere har sett. Vi må ikke la henne bringe seg og sine kriminelle planer inn i Det ovale kontor. Jeg har stor respekt for at FBI og justisdepartementet nå er villige til å ha mot til å rette på den fryktelige tabben de har gjort, sa presidentkandidaten ifølge Politico - og siktet til at det ikke er reist noen tiltale mot Clinton.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med nyheten om at FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private e-poster. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Snakket ikke om e-postene

Hillary Clinton talte i kveld på et valgkampmøte i Iowa, men nevnte ikke e-postsaken med ett ord.

- Vi har nettopp fått vite om dette, sa en Clinton-medarbeider til CNN mens delegasjonen ennå satt på flyet til valgkampmøtet.

Clinton-kampanjens leder John Podesta har i kveld sendt ut en pressemelding der han imøtegår de nye opplysningene. Han minner om at FBI-sjef Comey i sommer uttalte at ingen fornuftig person i påtalemakten ville forfølge saken mot Clinton.

- FBI-direktør Comey burde straks gi USAs offentlighet mer informasjon enn det som fins i brevet han har sendt til åtte republikanske komitémedlemmer, sier Podesta.

- Ingen gjenåpning

Han mener videre at sakens nye steg ikke kan betraktes som noen «gjenåpning» av e-postsaken mot Clinton.

- Direktør Comeys brev henviser til e-poster som er kommet fram i en ikke-relatert sak, men vi aner ikke hva disse e-postene er, og direktøren selv sier at de kanskje ikke engang er sentrale, sier Podesta.

Han avslutter med at han er sikker på at hva det nå enn er Comey undersøker, vil det ikke lede til noen annen konklusjon fra FBI enn i juli.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer