Donald Trump

Kan ødelegge for TV-legen

USAs forrige president, Donald Trump, kom til Pennsylvania for å drive valgkamp for to republikanske kandidater som sliter i motvind. Det er ikke sikkert det gir dem drahjelpen de trenger.

FOLKEMØTE: Dagbladet er på plass i Pennsylvania og sjekker stemningen i forkant av Trump-rally. Reporter i USA: Vegard Kvaale. Video: Johannes Berg Vis mer
Publisert

WILKES-BARRE (Dagbladet): Pennsylvania er en av de viktigste vippestatene i USA. Nylig var president Joe Biden i den gamle industribyen Wilkes-Barre midt i det tjukkeste rustbeltet. Natt til søndag norsk tid dukket også USAs forrige president, Donald Trump opp til stormende jubel fra kjernetroppene sine.

Trump driver valgkamp for den berømte TV-legen Mehmet Oz, som forsøker å bli senator for delstaten i kamp mot demokraten John Fetterman. Og han driver valgkamp for den republikanske guvernørkandidaten Doug Mastriano, som kjemper mot demokraten Josh Shapiro i mellomvalget i november.

- Trump fyrer opp kjernevelgerne sine, men han mobiliserer også demokratiske velgere, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

Både Oz og Mastriano sliter på meningsmålingene. Dersom TV-legen taper i november, kan det bli avgjørende for om republikanerne klarer å ta tilbake kontrollen over Senatet. Det er likevel ikke sikkert at Trumps besøk vil hjelpe dem.

- Mer tvilsomt

Tidligere denne uke holdt også Biden en tale hvor han beskrev Trump og tilhengerne hans som ekstremister, som truer fundamentet for USAs demokrati. Dermed er mellomvalget i ferd med å bli en ny folkeavstemning om Donald Trump, og ikke om den sittende presidenten.

PÅ BESØK: USAs forrige president, Donald Trump, kom til Pennsylvania for å drive valgkamp. Her er han på scenen sammen med den kjente TV-legen Mehmet Oz.
PÅ BESØK: USAs forrige president, Donald Trump, kom til Pennsylvania for å drive valgkamp. Her er han på scenen sammen med den kjente TV-legen Mehmet Oz. Vis mer

- Nå handler det om Trump igjen. Det har gjort det langt mer tvilsomt om republikanerne vil klare å vinne kontrollen over Kongressen, sier den demokratiske meningsmålingseksperten og historieprofessoren, John Zogby til Dagbladet.

Han viser til at republikanerne lå an til å gjøre et brakvalg i november. Så kom flere hendelser, som ser ut til å ha mobilisert demokratiske velgere.

Blant annet fjernet den konservative amerikanske høyesteretten den nesten 50 år gamle retten til selvbestemt abort. Samtidig har komiteen i Kongressen, som etterforsker det dødelige angrepet 6. januar 2021, holdt store offentlige høringer, som har vist folk mer om hva som var Trumps rolle, og hvordan tilhengerne hans gikk til voldelig angrep. Samtidig har også demokratene, med Biden i spissen, fått vedtatt svære tiltakspakker de har forhandlet om lenge.

I tillegg fortsetter etterforskningene mot Trump med full styrke, og hjemmet hans, Mar-a-Lago ble nylig ransaket av FBI på jakt etter sensitive, graderte dokumenter.

- Robbet av FBI

Tusenvis av de mest lojale Trump-tilhengerne hadde møtt opp i ishockeyhallen i den lille byen. Ikke uventet tok de imot ekspresidenten med massiv jubel. Heller ikke uventet gikk han umiddelbart til et voldsomt angrep på FBI-ransakingen, og han tegner et bilde av seg selv som en forfulgt, politisk martyr.

- Det var ikke bare mitt hjem som ble robbet forrige måned. Det var også håpet og drømmene til alle amerikanere, som har kjempet for dette landet, sier Trump.

Ferske meningsmålinger tyder på at oppslutningen om ekspresidenten bare har økt blant hans mest hardbarkede supportere mens det juridiske trøbbelet bare fortsetter å vokse rundt ham på mange fronter.

TUSENVIS: Tusenvis av Trump-tilhengere samlet seg natt til søndag i ishockeyhallen i Wilkes-Barre i Pennsylvania.
TUSENVIS: Tusenvis av Trump-tilhengere samlet seg natt til søndag i ishockeyhallen i Wilkes-Barre i Pennsylvania. Vis mer

I talen sin gjentok også Trump mange av sine «greatest hits», han gjentok løgnen om at valget i 2020 ble stjålet fra ham, og han sier igjen at han vurderer å stille som presidentkandidat igjen i 2024.

- Jeg stilte til valg to ganger. Jeg vant to ganger. Jeg gjorde det så mye bedre gang nummer to. Jeg må kanskje gjøre det igjen, sier Trump.

Etter hvert inviterer han TV-legen Mehmet Oz opp på scenen.

- Dere må stemme ham inn, sier Trump.

TV-legen

Mens presset rundt Trump øker, forsøker han å holde grepet om det republikanske partiet.

- Det er om lag 20 prosent av republikanske velgere, som ikke støtter Trump som presidentkandidat. Samtidig føler demokratene at deres kjernevelgere har begynt å mobilisere, sier Baker.

Både Oz og Mastriano er kandidater Trump støtter i dette valget. Det kan hjelpe dem med å få kjernevelgerne hans til å stille opp for dem. Men det ser også ut til å mobiliserer mange demokratiske velgere.

- Oz framstår fullstendig uautentisk. Han pleide å være en kirurg, en TV-personlighet, som var ekspert på sunn mat og en medisinsk ekspert du ville sverget på at var en liberaler. Nå er det mange som lurer på hvem han virkelig er, sier Zogby og legger til:

- Doktor Oz ser ut til ha blitt en hardcore trumper som benekter valgresultatet i 2020. Han er plutselig mot retten til selvbestemt abort.

- Ekstremt ekstrem

Også Birdsell påpeker hvordan flere av de Trump-støttede kandidatene er så ekstreme eller dårlige at det kan koste republikanerne valgseieren de lå an til.

- Doktor Oz var et dårlig valg på så mange vis. Tanken var at han var en god TV-kandidat, men han har fullstendig misforstått klassemotsetningene i Pennsylvania og den lokale identifikasjonen, sier David Birdsell, professor ved Kean University og ekspert på politisk kommunikasjon, til Dagbladet.

Mastriano blir på sin siden omtalt som en særdeles ekstrem kandidat. Han beskrives av kritikere som en kristenfundamentalist. Han har også deltatt på arrangementer som promoterte QAnon-konspirasjonsteoriene. Dessuten deltok han sammen med andre Trump-tilhengere under opptøyene i Washington D.C. 6. januar 2021. Der ble han filmet mens han forserte raserte politibarrierer utenfor Kongressen. Siden har Mastriano nektet å samarbeide med kongresskomiteen som gransker det dødelige angrepet.

- Mastriano var et tydelig Trump-valg, men han er en dårlig match med en vippestat som Pennsylvania, sier Birdsell.

STØTTE: Mange tusen ivrige Trump-tilhengere møtte opp i Wilkes-Barre i Pennsylvania for å se USAs forrige president, Donald Trump.
STØTTE: Mange tusen ivrige Trump-tilhengere møtte opp i Wilkes-Barre i Pennsylvania for å se USAs forrige president, Donald Trump. Vis mer

Faktisk er Mastriano så omstridt at demokratene betalte for reklame for ham i det republikanske primærvalget. De mener nemlig han var den letteste kandidaten å slå i selve guvernørvalget i november.

- Det er en veldig farlig strategi for demokratene. Mastriano er ekstremt ekstrem, og han har en mulighet til å vinne, sier Zogby til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer