Flyreiser:

­- Kan ødelegge sexlysten

Mange nordmenn gjør seg klare til å fly på sommerferie. Amerikansk forsker mener for hyppige flyturer kan ødelegge sexlysten. - Dette handler om stress, sier sexolog Siv Gamnes.

REVURDERE FLYTUREN: Det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man skal ut og fly. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
REVURDERE FLYTUREN: Det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man skal ut og fly. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert

Skal man tro forsker Florence Comite, kan det være lurt å minimere flyreisene framover.

I en video til Jam Press forklarer Comite koblingen mellom angst, klaustrofobi og bekymringer rundt plassmangel og hvordan dette kan redusere noens libido - spesielt hvis de sitter i trange økonomiseter.

- Å fly for mye kan ødelegge sexlysten din, og du burde droppe økonomibilletter, mener Comite.

Umiddelbar effekt

Den amerikanske endokrinologen, som ble uteksaminert fra Yale-universitetet, anbefaler at folk tenker seg om to ganger på hvilken innvirkning reisevanene deres har på helsa.

- Forventningene ved å sette seg på et fly senker sexlysten din fordi skaper stress. Man vet ikke hva som kommer til å skje og man sitter trangt, forteller Comite.

- Hormonene noradrenalin og adrenalin går opp i hjernen og vil senke testosteronet. Det vil ha en umiddelbar effekt på libido og til og med seksuell funksjon, legger hun til.

DOKTORGRAD: Florence Comite er utdannet ved Yale School of Medicine. Comite har doktorgrad i endokrinologi (internmedisin og pediatri) og reproduktiv endokrinologi (gynekologi og andrologi) Foto: Jam Press
DOKTORGRAD: Florence Comite er utdannet ved Yale School of Medicine. Comite har doktorgrad i endokrinologi (internmedisin og pediatri) og reproduktiv endokrinologi (gynekologi og andrologi) Foto: Jam Press Vis mer

Dersom man skal ut og fly kan det være lurt å velge business eller first class.

- Det vil gjøre deg mer avslappet og du vil være mer komfortabel.

Forbered deg

Comite anbefaler reisende å ta forholdsregler for å opprettholde helsen og sexlysten mens de gjør seg klare for å fly denne sommeren.

Hun foreslår å sørge for at alle viktige oppgaver er fullført slik at du ikke stresser. Og sørg for at du er godt uthvilt.

En annen måte å unngå stress i forbindelse med billige flyreiser på, er å sørge for å få mellom seks til åtte timers søvn i forkant.

- Meditasjon slår også av genene som fører til økninger i hormoner. Ved å redusere antallet, holder du testosteronnivået der det burde være. Det er en fin måte både få deg til å reise og føle deg bedre, avslutter hun.

Norsk sexolog kritisk: - Ikke noe nytt

- Dette handler i stor grad om stress, ikke direkte om flyturer. Men om man av ulike grunner ikke er glad i å fly, vil stresshormoner dannes, og det er en «killer» for sexlysten, sier sexolog Siv Gamnes til Dagbladet.

Hun har sett gjennom Comites forskning og klarer ikke å se noe nytt. Hun mener det finnes mange forskjellige måter å miste sexlysten på, som følge av stress.

- Det trenger ikke være situasjoner som minner om det samme en gang. En som sover dårlig, spiser dårlig, eller drikker mye, vil kunne oppleve akkurat det samme, forteller Gamnes før hun fortsetter.

- En enkel flytur vil neppe ha negativ effekt på sexlysten. Å stresse med dette kan være mer ødeleggende enn selve flyturen.

SEXPERT: Sexolog Siv Gamnes forklarer hvorfor kvinner kan få orgasme når de trener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SEXPERT: Sexolog Siv Gamnes forklarer hvorfor kvinner kan få orgasme når de trener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samtidig sier Gamnes at hun støtter flere av Comites råd for å forebygge stress og mindre sexlyst, om man flyr ofte.

- Det er viktig med åtte timers søvn. I tillegg har studier vist at meditering og yoga funker mot stress.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer