Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ødelegge verdens første ansiktstransplantasjon

Mottakeren har begynt å røyke igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I november fikk den franske kvinnen Isabelle transplantert nye lepper, nese, og hake i det som var verdens første vellykkede ansiktstransplantasjon. Transplantasjonen ble gjennomført i den franske byen Amiens, og kvinnen hadde fått ansiktet vansiret da en hund forsynte seg av mesteparten av Isabelles ansikt.

Ansiktsdonoren var en hjernedød pasient ved det samme sykehuset.

Konferanse i USA

Denne uka har doktoren som gjennomførte transplantasjonen, Jean-Michel Dubernard, deltatt på en konferanse om ansiktstransplantasjoner i Tucson, Arizona, i USA. Der innrømmet han at kvinnen har hatt problemer med sitt nye ansikt, og at problemene kan ble enda større framover.

Fordi Isabelle har begynt å røyke igjen.

Ifølge nyhetsbyrået AP forklarer Dubernard at røykingen kan skade blodgjennomstrømmingen i de nye hudlagene, og dermed få kroppen til å støte de nye kroppsdelene fra seg.

Og i forrige måned skal Isabelle ha gjennomgått en alvorlig periode, da kroppen reagerte på de nye kroppsdelene. Med heftig medisinering fikk legene kontroll over prosessen, men Isabelle har altså begynt å røyke etter det.

Vil behandle mange flere

SETTER SITT EGET ANSIKT I FARE: Kvinnen, som går under navnet Isabelle, har begynt å røyke igjen. Det bekymrer legene, da røyking kan få kroppen hennes til å støte de nye kroppsdelen fra seg. Foto: Reuters
SETTER SITT EGET ANSIKT I FARE: Kvinnen, som går under navnet Isabelle, har begynt å røyke igjen. Det bekymrer legene, da røyking kan få kroppen hennes til å støte de nye kroppsdelen fra seg. Foto: Reuters Vis mer

Mange av de amerikanske legene på konferansen har satt spørsmålstegn ved kvinnens psyke i forkant av transplantasjonen. Ifølge dem skal kvinnen ha forsøkt å ta sitt eget liv etter hundeangrepet.

Dubernard tilbakeviser disse ryktene på det sterkeste, og vil bruke konferansen til å utvikle måter ansiktstransplantasjoner kan bli en effektiv måte å behandle mennesker som av en eller annen grunn har fått ansiktet sitt vansiret.

VIL BEHANDLE FLERE: Doktor Jean-Michel Dubernard har gjennomført ansiktstransplantasjonen, og vil utvikle metoden slik at flere kan få gjennomført disse inngrepene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!