- Kan oppdage bisarre, ukjente materier

Ulikt noe annet som er oppdaget, sier NTNU-professor.

EN MERKELIG VERDEN: I tillegg til fast form, væske og gass, kan materie under ekstremt kalde forhold opptre i en tilstand kalt Bose-Einstein-kondensat, som ble bekreftet gjennom grafikken over. Nye, kompliserte geometriske strukturer antyder imidlertid at det kan finnes enda merkeligere former materie kan ta. Illustrasjon: Wikimedia Commons
EN MERKELIG VERDEN: I tillegg til fast form, væske og gass, kan materie under ekstremt kalde forhold opptre i en tilstand kalt Bose-Einstein-kondensat, som ble bekreftet gjennom grafikken over. Nye, kompliserte geometriske strukturer antyder imidlertid at det kan finnes enda merkeligere former materie kan ta. Illustrasjon: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle kjenner til væskeform, fast form og gass fra det daglige. Mange har hørt om plasma, mens de mer eksotiske tilstandene Bose-Einstein-kondensat eller superfluider kanskje er forbeholdt de spesielt interessert.

Nå kan vi stå på terskelen til å oppdage helt nye former for materie, med potensielt ukjente egenskaper.

Ideen er framsatt av NTNU-matematiker og professor Nils Baas, og omtales både på leder- og artikkelplass i det anerkjente vitenskapsbladet New Scientist, i tillegg til Massachusetts Insititute of Technology-magasinet Technology Review.

Kaffe og smultringer Baas arbeider innen et felt kalt topologi, som handler om geometriske former, og hvordan disse kan strekkes, bøyes og knas - uten å brytes opp. For eksempel deler den smakfulle kombinasjonen smultringer og kaffekopper samme topologi.

Det er nemlig mulig å tøye ubrutt på smultringen slik at den får samme form som koppen (se animasjon her).

- Alle kjenner til knuter, men dette er også noe vi studerer innen matematikken. Disse knutene kan settes sammen i kjeder og bli noe vi kaller lenker, noe som er ganske komplisert å granske, sier Baas til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer