- Kan ordne seg på ti dager, tror Maria Amelie

Men det tror ikke Russland-eksperter. Tre-fire måneder.

 TILBAKE PÅ RUSSISK JORD:  Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal ble møtt av et stort oppbud norske og russiske medier på flyplassen i Moskva. Det bar rett rett videre til registrering hos russiske myndigheter. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TILBAKE PÅ RUSSISK JORD: Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal ble møtt av et stort oppbud norske og russiske medier på flyplassen i Moskva. Det bar rett rett videre til registrering hos russiske myndigheter. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Onkelen din var forsvarsminister i Sovjetunionen, har du noen kontakt med han, spør NRKs Hans Wilhelm Steinfeld underveis i Aeroflot-flyet fra Gardermoen til Moskva i ettermiddag.

- Jeg har ingen jeg kjenner der, jeg har ikke noen slektninger jeg vet om der, svarer Maria Amelie i intervjuet som ble sendt i Dagsrevyen i kveld.

Da har hun allerede svart at hun for en hver pris håper at hun ikke blir sendt videre til sin gamle hjemby Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

Hun svarer ikke direkte på om det er farens fiender hun frykter.

- 10 dager I kveld ble Maria Amelie - eller Madina Salamova som hun heter - registrert hos myndighetene i Moskva, og hun og kjæresten Eivind Trædal ble møtt av folk som skal ta vare på dem den første tiden i Russland. Eivind Trædal har foreløpig visum fram til 17. februar.

-  Jeg har fått høre litt om prosessen hos russiske myndigheter, sier Maria Amelie i tv-intervjuet om bord på flyet.

Ifølge Steinfelds direkterapport fra Moskva i Dagsrevyen opplyser Maria Amelie at hun tror prosessen med papirene kan være unnagjort på 10 dager. 

- Flere måneder Men det tror ikke den erfarne NRK-korrespondenten og Russland-kjenneren Steinfeld.

- Det vil ta flere måneder, sa Steinfeld i Dagsrevyen i kveld.

Også TV2s Russland-ekspert Øystein Bogen tror 10 dager er altfor optimistisk.  På TV 2 Nyhetskanalen tidligere i kveld anslo han at Maria Amelie må regne med tre-fire måneder for å få sine russiske papirer.

Det første Maria Amelie må ha i orden er bostedstillatelse og innenrikspass, melder NRK.

Innenrikspasset viser at hun er russisk borger, og når det er i orden, kan hun søke om utenrikspass. Først når hun har det, vil det være mulig for henne å søke arbeidstillatelse i Norge.

Mektig onkel Dagbladet fortalte fredag den dramatiske historien om Maria Amelies nærmeste familie i Russland og det tidligere Sovjetunionen.

Forsvarsministeren NRKs Hans Wilhelm Steinfeld spurte om i intervjuet på flyet, er Jevgenij Shapashnikov. 

 MEKTIGE MENN:  Maria Amelies onkel Jevgenij Shapashnikov står på dette bildet til høyre for Vladimir Putin mens Putin var president i Russland. Onkelen er titulert som presidentrådgiver på dette bildet fra det russiske romfartssenteret. FOTO: ITAR-TASS.
MEKTIGE MENN: Maria Amelies onkel Jevgenij Shapashnikov står på dette bildet til høyre for Vladimir Putin mens Putin var president i Russland. Onkelen er titulert som presidentrådgiver på dette bildet fra det russiske romfartssenteret. FOTO: ITAR-TASS. Vis mer

Han var siste forsvarsminister i Sovjetunionen, og seinere høyt betrodd både hos Mikhail Gorbatsjov, Boris Jeltsin og Vladimir Putin.

Marias far Khetag, som lever i skjul i Norge sammen med Marias mor, jobbet seg opp som en av de rikeste forretningsmennene i Nord-Ossetia i årene etter at Russland overtok der Sovjetunionen falt sammen.

Mistet alt - skylder millioner? Faren kom i unåde. Ifølge det Maria Amelie var det gamle kommunister - politiske og økonomiske fiender - som konfiskerte alt familien eide.

En annen versjon, som er spredt gjennom russiske bloggere, er at familien møtte rømme fra Nord-Ossetia og Russland fordi faren skyldte flere millioner dollar gjennom sin raskt voksende forretningsvirksomhet.

- Jeg  er redd for kidnapping. Jeg er redd for livet i Russland, sa Maria Amelie da Dagbladet intervjuet henne mens hun fortsatt var i Norge om familieforholdene og bakgrunnen for at hun måtte rømme sammen med foreldrene som 12-åring og være i skjul i flere år.

Farens posisjon og fiender skal ha blitt en stor belastning for den mektige onkelen - tidligere forsvarsminister Jevgenij Shapashnikov.

- Han kastet oss ut av landet - Det var min onkel som ba pappa om å dra fra Russland. Pappas fiender var blitt for sterke, og familien hadde ikke noe valg. Det var Shapashnikov som kastet oss ut av landet, sa Maria Amelie til Dagbladet før helgen.

Dagbladet har ikke fått kontakt med den tidligere forsvarsministeren, som lever et tilbaketrukket liv etter en karriere som en av Russlands mektigste menn.