Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan Osamas gjemmested egentlig kalles en luksusvilla?

Eiendomseksperter mener amerikanerne overdrev med rundt 750 000 dollar. Men sammenlignet med en hule...

LUKSUS? Osama bin Ladens hus i Abbottabad har blitt beskrevet som både en luksusvilla og et fort, og av amerikanske myndigheter omtalt som en millionvilla. Men er den egentlig så staselig? Foto: AFP Photo/Aamir Qureshi/Scanpix
LUKSUS? Osama bin Ladens hus i Abbottabad har blitt beskrevet som både en luksusvilla og et fort, og av amerikanske myndigheter omtalt som en millionvilla. Men er den egentlig så staselig? Foto: AFP Photo/Aamir Qureshi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Osama bin Ladens hus i Abbottabad har blitt beskrevet som både en luksusvilla og et fort, og av amerikanske myndigheter omtalt som en millionvilla.

Kanskje det, dersom de tilfeldigvis omtalte den i norske kroner.

Ingen «million dollar mansion» For ifølge eiendomseksperter i Abbottabad den britiske avisa The Guardian har snakket med, er den ihvertfall ikke verdt en million amerikanske dollar. Ifølge ekspertene er den trolig ikke verdt mer enn 250 000 dollar - altså en fjerdedel av det amerikanerne har hevdet.

- 20 millioner rupi. Maks, sier den lokale eiendomsmegleren Muhammad Anwar (22) til avisa.

- Ikke noe svømmebasseng. Dette er ikke et eksklusivt område. Vi kaller det et middels område. Amerikanerne har kanskje gjort sine vurderinger fra en satelitt. Men her på bakken, er det prisen, sier Anwar.

Opplysningene bekreftes av en lokal banksjef for en stor pakistansk bank, som selv eier eiendom i samme område.

- Hvis det var verdt så mye, ville vi alle være mangemillionærer her, sier han.

Flere unøyaktigheter Dette er en av flere unøyaktigheter som har kommet fra Det hvite hus siden terrorlederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater under en hemmelig spesialoperasjon natt til mandag.

ET FORT: Her er "fortet" amerikanske elitestyrker raidet natt til mandag. Foto: AP Photo/CIA/Scanpix
ET FORT: Her er "fortet" amerikanske elitestyrker raidet natt til mandag. Foto: AP Photo/CIA/Scanpix Vis mer

Blant annet sa de mandag at bin Laden selv hadde vært bevæpnet og at han skal ha brukt sin egen kone som levende skjold. Men i går kveld kunne talsmann Jay Carney ved Det hvite hus fortelle at dette ikke stemte med virkeligheten.

- Osama bin Laden var ikke væpnet under operasjonen. Han hadde ikke våpen, men det betyr ikke at han ikke kjempet i mot. Bin Laden gjorde virkelig motstand, sa Carney på en pressekonferanse i går.

- Inne i huset stormet en kvinne, hans kone, mot styrkene. Hun ble skutt i beinet, men ikke drept. Bin Laden ble deretter skutt og drept, fortsatte han.

Skulle ikke han bo i en hule? Om man uansett kan kalle bin Ladens gjemmested for en luksusvilla avhenger på definisjonen på en lusksusvilla - som er nokså relativ og varierer fra person til person.

Ifølge ABC News er huset seks ganger så stort som husene i nærheten. Men TV-kanalens bilder fra innsiden vitner ikke om noe overdådig luksus.

Men har vi ikke alle blitt fortalt at Osama bin Laden egentlig skulle leve i en hule et sted i ingenmannsland på grensa mellom Afghanistan og Pakistan?

Abbottabad er langt fra ingenmannsland, med bare to timers kjøretur nord for Pakistans hovedstad og som hjem for landets krigsskole. 

USAs styrker var i nærheten Amerikanske styrker var stasjonert bare noen hundre meter unna Osama bin Ladens villa i Abbottabad i oktober 2008, ifølge Wikileaks-dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten.

LIKE VED MILITÆRAKADEMI: Militærbasen i Abbottabad var bare en liten spasertur unna villaen Osama bin Laden oppholdt seg. Foto: Wikimapia
LIKE VED MILITÆRAKADEMI: Militærbasen i Abbottabad var bare en liten spasertur unna villaen Osama bin Laden oppholdt seg. Foto: Wikimapia Vis mer

De amerikanske styrkene som var stasjonert i Abbottabad, der et av det pakistanske militærets hovedkvarter ligger, utførte en rutinemessig trening med trenerne til Pakistans føderale militære enhet «Frontier Corps».

Den militære basen i Abbottabad huser Pakistans krigsskole, som tilsvarer West Point i USA og Sandhurst i Storbritannia. Krigsskolen ligger bare omkring 10 minutters gange unna villaen bin Laden ble henrettet i natt til i går.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til i dag drept i en spesialoperasjon i Pakistan. Foto: Reuters/Scanpix
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til i dag drept i en spesialoperasjon i Pakistan. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media