Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan overprøve bystyret i Saltstraumen-saken

Fylkesmannen og miljøverndepartementet kan gripe inn dersom bystyret i Bodø vedtar en uforholdsmessig stor utbygging av Saltstraumen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kommunene har generell råderett over egne arealer. Men dersom kommunene ikke overholder nasjonale retningslinjer kan fylkesmannen i det aktuelle fylket gripe inn. Deretter kan eventuelt også departement eller statsråd få saken.

Det sier ekspedisjonssjef i miljøverndepartementet, Tom Hoel. I går omtalte Dagbladet et byggeprosjekt i Saltstraumen som, etter 12 år med saksbehandling, er blitt til en volumiøs hytteby ved nasjonalskatten Saltstraumen. Nesten dobbelt så stor som det opprinnelig vedtatte prosjektet fra 1994.

Bystyret i Bodø kunne gjort endelig vedtak i saken i går, men avgjørelsen faller i stedet under dagens sesjon.

- Jeg vil ikke uttale med spesifikt om Saltstraumen, men ethvert kommunalt vedtak kan påklages til fylkesmannen, som er statens representant i hvert fylke. Klagere kan også be om oppsettende virkning, slik at et eventuelt byggeprosjekt ikke kommer i gang før klagen er endelig behandlet, sier Hoel.

- Fylkesmannen kan så eventuelt koble inn departementet, i siste instans også statsråden, for endelig vurdering og eventuelt overprøving av vedtaket.

Fylkesmann i Nordland, Åshild Hauan, sier til Dagbladet.no at hun vil avvente det endelige vedtaket i Bodø bystyre før hun gransker sakskomplekset og eventuelt foretar seg noe.

HAR KLAGERETT: Naboer som blir berørt av byggeprosjektet kan påklage Bodø bystyres eventuelle vedtak til fylkesmannen. Her får Hilde Lyng (med vesle Silje Mikkelsen foran seg) og Linda Lyng Ossletten en orientering av  RV-politiker Brigt Kristensen og protestaksjonens initiativtaker Ole-Peer Gullhav (helt til venstre) om hva de frykter kommer til å bli realitetene i prosjektet. Foto: Bjørn Erik Olsen
HAR KLAGERETT: Naboer som blir berørt av byggeprosjektet kan påklage Bodø bystyres eventuelle vedtak til fylkesmannen. Her får Hilde Lyng (med vesle Silje Mikkelsen foran seg) og Linda Lyng Ossletten en orientering av RV-politiker Brigt Kristensen og protestaksjonens initiativtaker Ole-Peer Gullhav (helt til venstre) om hva de frykter kommer til å bli realitetene i prosjektet. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer