Kan oversvømme Tigris

Pentagon frykter Saddam Husseins neste mulige mottrekk i krigen. Han kan skape en kaotisk flom i hele sør-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske krigsplanleggerne har travle dager med å legge strategien for hvordan koalisjonsstyrkene enklest skal vinne krigen i Irak. Men samtidig må de forutse hva slags svar Saddam Hussein kan tenkes å bruke.

Scenarioet Pentagon frykter mest akkurat nå er at Hussein skal oversvømme elva Tigris, og dermed gjøre store deler av områdene sør for Bagdad ufremkommelige. Det vil i så tilfelle bremse koalisjonsstyrkenes framrykking.

- Iraks strategi kan være å pumpe store mengder vann fra de største dammene og kanalene inn i Tigris for å hindre kjøretøyenes framdrift, sier det amerikanske forsvarsdepartementet i en pressemelding.

- Irak kan også forårsake katastrofale flommer ved å slippe vannet fra dammene inn i Tigris og Eufrat, spesielt om de sprenger dammene, heter det videre i pressemeldingen.

Irak brukte flomtaktikken under krigen mot Iran med stort hell. Da klarte de å stoppe framrykkende iranske styrker med vannet. Men flommen skaper selvfølgelig en enorm humanitær katastrofe. Koalisjonsstyrkene må da rykke fram gjennom områder hvor sivilbefolkningen muligens mangler mat, rent vann, og husvære.

Store deler av det sørlige Irak plages uansett av flom i mars og april. Da er det regntid i området, og samtidig smelter snøen nord i Irak. Ofte er flomområdene under vann i fire til seks uker, selv uten unormal vanntilførsel, skriver CNN.

Ifølge CNN blir ikke Bagdad berørt av en eventuell storflom i elvene.

USA har tidligere sagt at de frykter Saddam Hussein både har kjemiske, biologiske og atomvåpen. Men dette er til nå ikke bevist. FNs våpeninnspektører fant ingenting de dagene de fikk undersøke landet, og til nå har ingen av rakettene Irak har avfyrt mot Kuwait inneholdt annet enn sprengstoff.