Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap og Frp finner sammen på Stortinget

Kan påføre Erna nye nederlag

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet framstår som politiske bestevenner om dagen. Til uka kan regjeringen gå på en ny smell når den tredje krisepakka med corona-tiltak kommer.

FINNER SAMMEN: Ap og Frp har funnet sammen i flere saker den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
FINNER SAMMEN: Ap og Frp har funnet sammen i flere saker den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

- Som Ap-leder jobber jeg for gjennomslag for vår politikk. For å få til dette trenger vi flertall. Da utelukker jeg i utgangspunktet ingen partier i Stortinget. Heller ikke Frp, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Neste uke ventes regjeringen å legge nye krisemilliarder på bordet i den tredje tiltakspakka under coronapandemien. Støre har klare forventninger til innholdet. Og hvis regjeringen ikke leverer, så går han ikke av veien for å snakke med erkerival Fremskrittspartiet enda en gang.

- Det er en kvalitet i det norske Stortinget at politikere fra ulike partier kan sette seg ned, snakke sammen og finne løsninger, sier Ap-lederen.

GOD TONE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen har en god tone seg i mellom, også etter at coronaen har satt nye grenser for kontakt. Her ønskes Jensen velkommen tilbake til Stortinget etter exiten fra regjeringen i januar. Foto: Stian Lysberg Solum /NTB Scanpix.
GOD TONE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen har en god tone seg i mellom, også etter at coronaen har satt nye grenser for kontakt. Her ønskes Jensen velkommen tilbake til Stortinget etter exiten fra regjeringen i januar. Foto: Stian Lysberg Solum /NTB Scanpix. Vis mer

Flere saker

Denne våren har gitt flere eksempler på saker der Ap og Frp har funnet sammen på Stortinget. Coronakrisepakkene er bare ett eksempel, men kanskje det mest betydningsfulle.

Milliardene sitter løst når den såkalte firerbanden - Ap, Frp, Sp og SV - har stokket om på regjeringens ulike forslag.

- Vi samarbeider både med regjeringspartiene og med andre opposisjonspartier - alt ettersom hva vi opplever er rett, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Men det er ikke bare når det gjelder krisemilliarder til næringslivet og støtteordninger til arbeidstakere og permitterte at Ap og Frp har alliert seg med hverandre.

Når det gjelder den såkalte kompetansereformen blir regjeringen overkjørt av trekløveret Ap, Sp og Frp. Og når bioteknologiloven skal voteres over på tirsdag, er det med Ap og SV at Frp har inngått en avtale.

De fire partiene har også effektivt blokkert regjeringens arbeid med domstolsreform som innebar en reduksjon av antallet rettskretser.

Skryter av Siv

TØFFE TAK: Denne våren har gitt flere eksempler på saker der Ap og Frp har funnet sammen på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØFFE TAK: Denne våren har gitt flere eksempler på saker der Ap og Frp har funnet sammen på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Støre avviser at den uvanlig gode tonen mellom Ap og Frp bærer bud om en ny og varig allianse i norsk politikk.

-Lista er lang over saker og holdninger hvor Ap og Frp er på hver sin kant i norsk politikk. Siv Jensen leder et støtteparti for regjeringen. Hun er ansvarlig for at regjeringens budsjett blir vedtatt. I sju år var hun del av en regjering som har trukket Norge i feil retning. Hun leder et parti på høyresiden i norsk politikk, sier Støre.

Så fortsetter han med å gjøre noe så ukonvensjonelt som å skryte av en politisk motstander:

- Siv Jensen er en tydelig partileder og en resultatorientert politiker. Hun har lang erfaring fra Stortinget og vet hvordan hun best kan få gjennomslag. I samtaler med henne kan du stole på at det man er enig om, blir respektert. Og der hvor man er uenig, er det også en respekt for at det er ulike syn.

- Svaker kontroll

Støre mener det er tydelig at statsminister Erna Solberg i langt mindre grad har kontroll over stemmegivningen på Stortinget enn hva tilfellet var før.

- Hun har åpenbart langt svakere kontroll enn da hun nådde sitt mål om flertallsregjering. Fremskrittspartiet er ute av regjering og ute av Granavolden-plattformen. De følger sin egen vei, men er fortsatt regjeringens støtteparti i Stortinget. Erna peker på Siv og Siv peker på Erna, sier Støre.

Men Ap-lederen er tydelig overfor regjeringen: Når den neste krisepakka kommer, må det være gjort en bedre jobb enn hva tilfellet var foran de to foregående kriserundene.

-Løsningene som regjeringen kom med i første omgang, tok ikke innover seg alvoret. Pakkene traff ikke godt nok og måtte rettes opp. Der sto vi sammen med Sp, SV og Frp. Svakhetene ble også tydelige for regjeringspartiene etter hvert, for de sluttet seg til våre forslag, sier han.

Skuffet

Regjeringen har delt inn krisehåndteringen i tre faser. Mens fase 1 handlet om umiddelbar hjelp til inntektssikring, dreide fase 2 seg om å sikre at sunne og levedyktige bedrifter holder seg flytende og unngå at fallet blir for stort.

- Fase 3 handler om å komme styrket ut av krisen gjennom å satse på kompetanse, grønn omstilling og aktivitet. Det skal legges til rette for arbeidsplasser og et vekstkraftig og sterkt næringsliv etter krisen, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) til NTB nylig.

Det er ventet at regjeringen kommer med sitt forslag i denne tredje krisefasen mot slutten av neste uke. Fra før har Stortinget til behandling krisepakka for oljenæringen samt revidert nasjonalbudsjett og opplegget for kommuneøkonomien neste år.

- Det er dessverre grunn til å frykte at krisa blir større og mer alvorlig enn vi leser i regjeringens egne meldinger. Å ta for lite i nå for å få folk i jobb kan gjøre ubotelig skade på norsk økonomi, sier Støre.

- Dyrt og dårlig

Ap-lederen er urolig for en arbeidsledighet som biter seg fast.

- Det er dårlig for de ledige og dyrt og dårlig for samfunnet. Vi må ha kraftfulle tiltak for å få folk raskt tilbake i jobb, sier Støre.

Han sier det blir nødvendig med kraftig motkonjunkturpolitikk, der det satses tungt på kompetansetiltak for voksne og der viktige industriprosjekter framskyndes.

Som eksempel nevner han igangsetting av prosjektene for fangst og lagring av CO2 samt Northern Lights-prosjektet, som innebærer at CO2 fra landbasert industri blir transportert med skip og lagret under havbunnen.

I tillegg krevet Ap at kommuneøkonomien styrkes betraktelig, også fordi kommuner og fylker kan spille en viktig rolle i motkonjunkturpolitikken -ved å stimulere til aktivitet.

- Vi må også tette hullene i tiltakspakkene for varehandelen, reiselivet og kulturen. Og ja, vi er forberedt på å måtte bruke mer oljepenger, sier han.

Kritisk til Erna

Støre sier han «anerkjenner Erna Solbergs håndtering av helseutfordringene ved epidemien».

VIL IKKE STØTTE: Frp-leder Siv Jensen retter krass kritikk mot regjeringens økonomiske krisepakke. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Men jeg reagerer på at hun framstiller det som at det er regjeringen som står bak tiltakene mot de økonomiske konsekvensene av krisa. For her har opposisjonen ledet an, og det er vi også beredt til å gjøre til uka, sier Ap-lederen.

Arbeiderpartiet har klare betingelser for nye avtaler med de andre partiene på Stortinget, også Frp:

- Det organiserte arbeidslivet skal komme styrket ut av denne krisen. Useriøse aktører skal ikke få komme inn i det norske arbeidsliv. Vi vil ha skjerpede regler og tilsyn, og arbeidsmiljøloven må stramme inn bruk av innleie og stille krav til bruk av fagarbeidere og lærlinger. Vi må også slå ring om EØS-avtalen og basere krisepolitikken på den, framfor å ty til proteksjonisme, sier Støre.

Han sier det er avgjørende at tiltakspakkene også har en «rettferdig utforming».

- Vi holder fast ved det vi har sagt før: Bedrifter som får offentlig støtte må møtes med utbyttebegrensninger, bonusnekt og begrensninger på lederlønninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!