Kan plakater hjelpe sexmafiaens norske ofre?

Det tror KrF - og justisministeren er positiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjell Ingolf Ropstad (KrF), medlem av justiskomiteen på Stortinget, reagerer på Dagbladets dokumentasjon av menneskehandel i Norge.

Nå vil han utfordre justisminister Anders Anundsen til å iverksette en plakatkampanje på norske flyplasser, store busstasjoner og andre  «grenseoverganger», for å øke folks bevissthet om menneskehandel - og for å hjelpe ofrene.
 
- Mange ofre for menneskehandel smugles inn med fly og buss, og passerer grenseoverganger på vei inn i Norge. Mange av dem er også redde for å stå fram, og vi må hjelpe dem så de kan komme i kontakt med folk de kan stole på så de kan fortelle sin historie, sier Ropstad til Dagbladet

Dette vil også hjelpe norske myndigheter med å kartlegge hvor mange ofre for menneskehandel som kommer til Norge, mener Ropstad, som nå utfordrer justisminister Anders Anundsen (Frp) om det Ropstad betegner som et svært enkelt tiltak å iverksette.

- Det er et enkelt og effektivt tiltak. Ved at vi setter opp slike plakater, der det står et nummer som menneskehandelofrene kan ringe, kan de lett komme i kontakt med noen som kan hjelpe dem.

Flere land - Hvem skal telefonnummeret være til?

FREMMER FORSLAG: Kjell Ingolf Ropstad (Krf). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FREMMER FORSLAG: Kjell Ingolf Ropstad (Krf). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Eksempelvis kan de komme til menneskehandeletterforskerne hos Oslo-politiet, som kjenner feltet godt. Således trengs det heller ikke noe stort apparat for å få iverksatt dette, sier Ropstad.

Slike kampanjer er iverksatt i Sverige, Tyrkia, Malaysia og Filippinene - med god effekt, ifølge KrF.

Svært mange ofre for menneskehandel fraktes med fly og passerer gjennom flyplasser, påpeker Ropstad, som mener at målrettede kampanjer derfor er en svært effektiv måte å nå frem med informasjon til ofrene om tlf nr de kan kontakte for å få hjelp.

Anundsen positiv Ifølge Ropstad kommer forslaget opprinnelig fra «personer i politiet som jobber tett med menneskehandel».

 Justisministeren gjør overfor Dagbladet det klart at han er positiv til alle gode forslag som kan motvirke menneskehandel.

POSITIV: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP). Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
POSITIV: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP). Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen er i utgangspunktet positiv til alle idéer og forslag som kan bidra til å få bukt med menneskehandel, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til Dagbladet.

- Når det gjelder forslaget til Ropstad, vil vi ta stilling til dette når vi får det oversendt.

Grusomme skjebner Flere nigerianske kvinner som er ofre for menneskehandel har den siste tida fortalt sin historie i Dagbladet.

Prostituerte Anne ble truet med voodoo og gjort gravid av sin første kunde, og ga et innblikk inn i hverdagen som gateprostituert i Oslo. En annen kvinne fortalte at hun ble slått, truet og holdt som slave i Bergen.

- Jeg fikk selvmordstanker, og lette på cella etter noe jeg kunne ta livet mitt med. Jeg var jo bare et offer selv, sa «Monica», som satt lenge i varetekt for anklager hun seinere ble reinvasket for.

SLIK LEVER DE HER: Dagbladet var med da Kripos og Oslo-politiet inviterte med den nigerianske politimannen Aondoaver A. Kuttuh for å vise det nigerianske prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. I en leilighet i Oslo fant politiet tolv nigerianske kvinner som Oslo-politiet antar er i hovedstaden for å selge sex. . Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SLIK LEVER DE HER: Dagbladet var med da Kripos og Oslo-politiet inviterte med den nigerianske politimannen Aondoaver A. Kuttuh for å vise det nigerianske prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. I en leilighet i Oslo fant politiet tolv nigerianske kvinner som Oslo-politiet antar er i hovedstaden for å selge sex. . Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
PLAKAT: Plakater som det Krf nå foreslår har eksistert i andre land i flere år - her er eksempelvis en nederlandsk plakat som oppfordrer folk til å varsle politiet hvis de mistenker at prostituerte jobber under tvang eller er ofre for menneskehandel. Foto: Reuters / NTB scanpix
PLAKAT: Plakater som det Krf nå foreslår har eksistert i andre land i flere år - her er eksempelvis en nederlandsk plakat som oppfordrer folk til å varsle politiet hvis de mistenker at prostituerte jobber under tvang eller er ofre for menneskehandel. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer