Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at vi må være forberedt på at vi kan oppdage spredning med den muterte virusvarianten også helt andre steder i landet enn Østlandet. Helseminister Bent Høie har allerede lagt en plan for hvordan dette skal håndteres.
- Det må vi være forberedt på, og det kan godt hende at vi får utbrudd flere steder med den nye varianten. Samtidig tror jeg at det er mulig å ta ned disse utbruddene, og at vi vil få erfaring med nettopp det. Det vil bli mer krevende, vi må passe på at vi er raske nok med kraftfulle tiltak og vi kan ikke nøle, sier Guldvog til Dagbladet og understreker at vi aller helst ikke vil ha flere slike utbrudd.
Kriseplan
Helseminister Høie sier til Dagbladet at de er bekymret for at det skal komme slike utbrudd helt andre steder i landet, og at de anser det som sannsynlig.
- Det er derfor at jeg i dag beskrev hvordan vi skal agere i en slik situasjon. Dersom vi fortsatt tror at det er mulig å slå ned denne virusvarianten, så vil vi bruke de samme virkemidlene som nå brukes i Oslo-regionene, fram til vi eventuelt får slått det ned. Dette har vi beredskap for, og det skal kunne skje på kort varsel dersom man oppdager tilsvarende utbrudd som det vi har hatt i Nordre Follo, og det er ikke usannsynlig, sier Høie til Dagbladet.
Høies kriseplan er inndelt i tre deler:
1. Statsforvalteren kaller inn til hastemøte med de berørte kommunene, helseregionen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
2. Innføre tiltak som tilsvarer tiltakene som er beskrevet i beredskapsnivå 5, som er det høyeste nivået, i utbruddskommunen og de andre kommunene som er mest integrert med denne, såkalt ring 1.
3. Innføre tiltak som tilsvarer tiltakene som er beskrevet for beredskapsnivå 4 i kommunene som er i randsonen av de andre kommunene, såkalt ring 2.
Utbrudd av interesse
Helsedirektør Guldvog synes at det er en klok plan, som gir forutsigbarhet til kommunene. Dagbladet spurte også FHI-direktør Camilla Stoltenberg om det finnes konkrete utbrudd helt andre steder i landet enn på Østlandet, som de betegner som mistenkelige.
- Akkurat nå er det vel heller slik at vi oppfatter alle utbrudd som interessante å undersøke, fordi det er ikke slik at utbruddet i Nordre Follo nødvendigvis har vært så veldig mistenkelig sammenliknet med andre utbrudd. Når man først får betydelig smittespredning, så kan man like gjerne få det i forbindelse med de vanlige virusvariantene, sier Stoltenberg til Dagbladet.
Hun mener også at det er risiko for tilsvarende utbrudd som Nordre Follo-utbruddet i alle Norges landsdeler.
- Det er jo for så vidt ikke noe nytt. Slik har det vært hele tiden. Dette er et viruset som smitter på den måten at man plutselig kan få ganske betydelig smittespredning og utbrudd på steder der det ikke har vært smitte tidligere, eller at man I hvert fall ikke har vært kjent med at det har vært det. Slik vil det også være for de nye virusvariantene.
Optimistiske
FHI har overvåket utviklingen av omfanget av den britiske virusvarianten i Norge på to måter: De har testet og intensivt fulgt opp personer med reisehistorikk fra Storbritannia, og de har tatt stikkprøver fra tilfeldige utbrudd rundt omkring i landet.
- Det man oppdaget i Nordre Follo, var at det ikke var noen forbindelse til England, det var altså ingen reisehistorikk knyttet til de smittetilfellene, og det var første gang vi oppdaget en slik situasjon i forbindelse med denne virusvarianten, sier Stoltenberg og fortsetter:
- Vi har regnet med at det ville skje, også må vi regne med at det kan være tilfelle også andre steder.
Både Guldvog og Stoltenberg er imidlertid optimistiske. Dette fordi spredningen av virusvarianten ble oppdaget i en periode hvor man allerede hadde strenge smitteverntiltak, og at man mener å ha oppdaget spredning av denne varianten i en tidlig fase sammenliknet med andre land, og på den måten har større muligheter til å slå det ned.