Storflom i Mellom-Europa:

- Kan ramme Norge

Dødstallene stiger etter at Tyskland og Belgia ble rammet av et kraftig uvær onsdag kveld. Nå advarer NVE om at vi vil se flere liknende hendelser i åra som kommer - også i Norge.

FLOM: Minst 80 personer er omkommet og over 1000 er savnet i kraftig uvær sørvest i Tyskland, opplyser politiet. VIDEO: NTB/SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et kraftig uvær har rammet Mellom-Europa, hvor flere byer i Tyskland og Belgia har blitt forvandlet til elever av fossende vann.

Flere hus har kollapset, motorveier er stengt, en rekke byer har erklært unntakstilstand og flere tusen mennesker evakuert. Minst 80 personer er bekreftet omkommet.

Over 1300 personer er fremdeles savnet i det som omtales som en «uoversiktlig og ekstremt farlig situasjon», skriver kanalen SWR.

- Vi har aldri opplevd en liknende katastrofe. Det er hjerteskjærende, sier guvernør i den tyske delstaten Rhineland-Palatinate, Malu Dreyer, ifølge Associated Press.

Brannmenn blant de døde

De siste dagene har det kommet mellom 100 og 200 millimeter nedbør i de flomrammede områdene. Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

RAS: En rekke bygninger har rast som følge av de store vannmassene. Foto: Ina Fassbender / AFP
RAS: En rekke bygninger har rast som følge av de store vannmassene. Foto: Ina Fassbender / AFP Vis mer

- Det er voldsomme mengder - 200 millimeter tilsvarer et par måneders sommernedbør i Norge, sier vakthavende hydrolog ved Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Elin Langsholt, til Dagbladet.

De voldsomme vannmassene har skapt kaotiske tilstander i flere deler av Tyskland. Redningsmannskaper kjemper en fortvilt kamp for å hjelpe personer i nød, og har blant annet reddet folk fra hustak med både helikoptre og gummibåter.

I tillegg er 200 soldater i panserkjøretøy er satt inn for å hjelpe folk i Nordrhein-Westfalen, og i Rheinland-Pfalz forsøker 70 soldater i tunge kjøretøy å ta seg fram i dypt vann til isolerte landsbyer.

Ifølge avisa Sueddeutsche Zeitung skal to av de omkomne i Tyskland være brannmenn. Én av dem skal ha druknet i en redningsaksjon onsdag kveld.

STORE ØDELEGGELSER: Flommen har ført til store ødeleggelser i både Tyskland og Belgia. Her fra elva Ahr i Tyskland. Foto: Reuters / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Flommen har ført til store ødeleggelser i både Tyskland og Belgia. Her fra elva Ahr i Tyskland. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Kan skje i Norge

Langsholt tror vi vil se flere slike storflommer i tida som kommer - også innenfor Norges landegrenser.

- Storflommer er som regel et resultat av at det har kommet store mengder nedbør over flere dager. Samtidig har det vært hetebølger flere steder i Europa den siste tida, og varmere luft kan holde på mer fuktighet, forklarer hun og fortsetter:

- På grunn av klimaendringene vil storflommer ramme hyppigere og på flere steder enn tidligere.

Hydrologen utelukker ikke at Norge kan rammes av en liknende naturkatastrofe.

- I Norge oppstår det vanligvis storflommer på våren, i forbindelse med at snøen smelter. Men større regnværsflommer kan også ramme Norge. Det er blant annet tilfellene i Sørøst-Norge i 2007 og på Vestlandet i 2014 eksempler på, sier Langsholt og understreker at slike hendelser er svært sjeldne.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer