- Kan rase i nærmeste framtid

Veslemannen har aldri vært så nær ved å rase som nå.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Farenivået på Veslemannen har vært rødt siden fredag. Da ble beboerne under fjellpartiet evakuert for 16. gang.

Siden har bevegelsene i fjellet vært store - på opp til 25-30 centimeter i døgnet i den mest aktive øvre delen, og rundt 12 centimeter i den nedre delen.

- Bevegelsene i nedre del er mye større enn vi har sett før. Dette er relatert til nedbør. Generelt er det mer bevegelser i hele fjellpartiet enn vi har sett tidligere, sier vakthavende geolog Lene Kristensen i NVE.

Hun forteller at det er den nedre delen av fjellets bevegelser som er kritisk - og som kan føre til at hele fjellet raser.

- Kan rase snart

- Kommer fjellet til å rase?

- Sånn som det ser ut nå, er det større sjanse for at fjellet vil rase i nærmeste framtid, sier hun.

Tidligere har man sett at Veslemannen beveger seg mest under store nedbørsmengder. Geologen legger til at det er meldt mye nedbør natt til torsdag, noe NVE følger nøye med på.

Nå øker også fjellets bevegelser av seg selv.

- Vi har sett tidligere at nedbør kan føre til økte bevegelser. Nå øker også bevegelsene i fjellet uten store nedbørsmengder, men vi regner uansett med at bevegelsene vil øke, sier hun.

- Et mye verre scenario

Veslemannen er en relativt liten, men aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Partiet har et volum på 120 000 til 180 000 kubikkmeter, og utgjør rundt 1 prosent av Mannens samlede volum.

- Hva skjer med Mannen om Veslemannen raser?

- Så langt ser vi ingen reaksjon hos Mannen i forhold til bevegelser på Veslemannen. Men vi følger med, sier Kristensen.

Hun forteller at bevegelsene er i en helt annen skala på Mannen.

- Der er det bevegelser på rundt tre centimeter. Det er mye mindre enn hos Veslemannen. Veslemannen vil rase først, sier hun.

Ifølge geologen er det usikkert hva slags skader Veslemannens ras vil føre med seg. Men hun presiserer at det uansett vil være mye mindre enn om selve Mannen skulle rase.

- Da vil det være en helt annen skala. Det vil gå ut over elver og miljøet rundt. Det er et mye verre scenario. Men det er ikke der vi ser unormal bevegelse nå.