Kan redde stumpene etter milliardtap

Kjendisinvestorene Stein Erik Hagen og Christen Sveaas har tapt over én milliard kroner på at Storebrand-avtalen med Sampo gikk i vasken. Nå har de sjansen til å redde stumpene, hvis det blir en avtale mellom Storebrand og DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv har avslørt at det i pinsen foregikk møtevirksomhet mellom DnB og Storebrand, men ingen av partene vil innrømme det. Hensikten med å treffes i det skjulte kan være å skape grunnlag for en fusjon mellom de to finanskonsernene.

Dermed seiler fjorårets versting DnB opp som en mulig redning for Storebrand og selskapets eiere. Ryktene alene fikk Storebrand-kursen til å fyke ni prosent i været på Oslo Børs i går.

Sviende tap

Da DnB stoppet den gullkantede Sampo-avtalen ved å blokkere finnenes oppkjøp av Storebrand, påførte banken Storebrand-aksjonærene et sviende papirtap. Finnene var villige til å betale 75 kroner for hver aksje - det meste i kontanter. Den siste tida har Storebrand-kursen ligget rundt 50 kroner.

Kjøpmann Stein Erik Hagen eier 9,9 prosent av Storebrand gjennom sine to selskaper Canica og Steen & Strøm Invest. For ham betyr differansen et tap på hele 690 millioner kroner. Turboinvestor Christen Sveaas har med sine 5,7 prosent av aksjene gått glipp av en gevinst på 390 millioner.

Med en DnB-avtale må de nøye seg med langt mindre enn Sampo-avtalen ville gitt dem. De vil få mesteparten av oppgjøret i DnB-aksjer, ikke kontanter.

Dessuten er DnB-tilbudet på 1,5 aksje gått ut på dato, har konsernsjef Svein Aaser i DnB slått fast.

Alt å vinne

Men det kan likevel være mer fristende å sitte med aksjer i DnB enn i Storebrand, slik de to selskapene har utviklet seg det siste året. Storebrand leverer dårlige resultater, og ledelsen har i lang tid vært mest konsentrert om å få solgt konsernet.

Aktører som følger dette markedet mener at Hagen og Sveaas har alt å vinne på en DnB-avtale framfor ørkesløs venting på eventuelle andre oppkjøpstilbud.

- Hagen og Sveaas har en nøkkelrolle. Hvis de setter seg på bakbeina, får det store konsekvenser for renomeet de bygger opp som ansvarlige eiere, sier en av markedsaktørene til Dagbladet.

Kursoppgang

Storebrand-kursen sluttet i går på 54,50, hele ni prosent høyere enn hva den har ligget på den siste tida. Markedet begynner å prise inn en fusjon med DnB i aksjekursen, og Storebrand-ledelsen har et økende press på seg til å finne en løsning eierne vil være fornøyd med. Hvis ikke kan fallhøyden være stor. I slutten av april var kursen nede i under 48 kroner.

STEIN ERIK HAGEN: Gikk glipp av 690 millioner.
CHRISTEN SVEAAS: Gikk glipp av 390 millioner.
SVEIN AASER: Kan gi dem plaster på såret.