Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan redde tusener fra slag

Hvert 40. minutt får en nordmann hjerneslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): Hver dag dør mellom 10 og 15 nordmenn og 27 blir invalidiserte av hjerneslag. Nå setter EU-politikere klutene til for å redde flere fra å bli rammet av sykdommen.

- Den store utfordringen er å forebygge hjerneslag. Dersom vi ikke klarer det, vil den eksplodere i forekomst om noen år, sier seksjonsoverlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Bent Indredavik.

Han opplyser at drøyt 14000 nordmenn rammes av hjerneslag hvert år. Dersom vi ikke klarer å forebygge sykdommen bedre, kan tallet stige til 21000 om 25 år på grunn av alderssammensetningen.

Tendensen gjelder alle EU-landene. I slutten av juni møttes EU-politikere og professorer for å utarbeide felles retningslinjer for forebygging av sykdommen.

Mellomsjefer

- Hjerneslag rammer i hovedsak personer over 60 år. Undersøkelser vi har gjort viser at dersom man spaserer cirka en halvtime tre ganger i uka, så halverer dette risikoen for hjerneslag. Hvis du kutter røyken, reduserer du risikoen tilsvarende, sier Indredavik.

Han mener at flere tusen kan reddes fra slag årlig med bedre forebygging. Leder i Landsforeningen for slagrammede, Per Ragnar Sollie (60), er bekymret for menn i mellomlederstillinger.

- Vår erfaring er at det ofte rammer menn i mellomlederstillinger. De opplever press ovenfra - med dårlige tall fra sjefene, og nedenfra - med mange sykemeldte ansatte. De jobber mer og mer selv, drikker mye kaffe og røyker mye, sier Sollie.

Han mener at det er altfor lite informasjon om hjerneslag, at primærlegene venter for lenge med å anbefale tiltak som forebygger, og at mange pasienter får behandling for seint.

- Sykdommen koster samfunnet fantastisk mye penger, og er den som opptar flest plasser på de norske sykehusene, sier Sollie, som selv ble rammet av slag for 13 år siden.

I dag får 40 nordmenn slag daglig. Slik prognosene ser ut nå vil 60 rammes av slag hver dag i 2020.

«Mcdonaldisert»

Professor ved Sahlgrenska universitetssykehuset i Göteborg, Björn Dahlöf, deltok på møtet i Brussel. Han mener at det vestlige samfunnet sitter og spiser seg syke.

- Vi er rett og slett «mcdonaldiserte». Den viktigste risikofaktoren for hjerneslag er høyt blodtrykk. For å forebygge hjerneslag må folk endre livsstil, men det er mange millioner mennesker som allerede har for høyt blodtrykk, og mange kan unngå hjerneslag dersom de får redusert dette, sier han.

Dahlöf har i en tidligere undersøkelse funnet at bare én av 129 svensker med for høyt blodtrykk har fått behandling mot symptomene. Nærmere halvparten av dem som er rammet av hjerneslag har for høyt blodtrykk.

- Tid og engasjement blant leger kan være grunner til at få får behandling for høyt blodtrykk. Det kan hende at leger prioriterer pasienter som er syke der og da, i stedet for dem med høyt blodtrykk og som ellers virker friske, sier han.

- Kan reddes

Hver sjette nordmann blir rammet av hjerneslag. Seksjonslege ved Ullevål universitetssykehus, Sverre E. Kjeldsen, sier at det uten tvil er mulig å redusere antall hjerneslag dersom man behandler dem som har høyt blodtrykk.

- Det er godt dokumentert at det virker forebyggende mot hjerneslag å behandle pasienter mot høyt blodtrykk. Flere tusen kan reddes fra å få sykdommen, dersom den forebygges mer aktivt, sier Kjeldsen.

Under parolen «The need for EU action» stikker forskere og EU-parlamentets politikere hodene i sanden for å redde liv, men også for å spare svimlende pengesummer. Hjerneslag er en av de hyppigste dødsårsakene i verden. Hver tredje dør av sykdommen, mens de overlevende ofte blir invalidisert og trenger enorme ressurser for å rehabiliteres.

Slagekspert: Professor Björn Dahlöf mener vi sitter og spiser oss syke.