- Kan redde verden med matte også

Vil få idealistisk ungdom til å velge realfag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det som er viktig er å synliggjøre hvilke valgmuligheter man har når man velger realfag, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal til Dagbladet.no.

Han ledet i går det første møtet i Nasjonalt forum for realfag, som skal være en møteplass mellom regjering, arbeidsliv og utdanningssektoren for å bedre realfagkompetansen i Norge.

Temaet var også oppe på til debatt på NHOs årskonferanse på SAS-hotellet i Oslo torsdag, der alt som kunne krype og gå av næringslivstopper og politikere var til stede for å diskutere «Norge i verden». Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fulgte de to første postene på programmet, og var med på å kaste glans over det årlige nærinsgslivsforumet.

- Vi må fortelle de unge at realfag er viktig for å løse menneskelige problemer innen helse og miljø, sier Per Kristian Foss til Dagbladet.no.

For matematikk og fysikk betyr ikke nødvendigvis at man må gå i kjeledress og være møkkete under neglene, eller sitte med hodet nedi matematiske formler hele dagen.

Elendig i matte

Norske skolebarn er blant de dårligste i verden i matematikk, og vi har en skrikende mangel på ingeniører her til lands. Problemet er at ungdommen, særlig de unge jentene, velger vekk realfag. Og det har de gjort i mange år.

- Dagens unge, og særlig jentene, er idealister. De velger utdanning og yrke med hjertet, og vil gjerne hjelpe andre. Det være seg andre mennesker, dyr eller miljø. Derfor velger de vekk de tunge realfagene, forteller postdoktor Camilla Schreiner ved Universitet i Oslo.

TRENGER NYTT MATTE-IMAGE:  Kunnskapsminister Øystein Djupedal og NHO-sjef Finn Bergesen jr. tror ikke ungdom kjenner mulighetene de skaffer seg ved å ta realfag. Foto: SCANPIX
TRENGER NYTT MATTE-IMAGE: Kunnskapsminister Øystein Djupedal og NHO-sjef Finn Bergesen jr. tror ikke ungdom kjenner mulighetene de skaffer seg ved å ta realfag. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun har analysert holdningene til norske og utenlandske ungdomsskoleelever til naturfarg. Og resultatene er nedslående.

- De unge er opptatt av verdier, og realfagene framstår i dag som verdiløse, sier Schreiner.

Hvordan man skal løse dette finnes det mange meninger om. Leder i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, har tidligere tatt til orde for eliteskoler, der man dyrker fram talenter. Kunnskapsminister Øystein Djupedal avviser på det sterkeste at dette er veien å gå.

- Det vi trenger er bredde, det er det som gjør at vi får fram de flinkeste. Ikke segresjon. All forskning viser at det er bredde som skaper talent, sier kunnskapsministeren til Dagbladet.no.

Og legger til at han mener trenden er i ferd med å snu.

- Jeg er veldig optimist, sier Djupedal.

Flinke jenter

Også lederen i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre, er sterk motstander av eliteskoler.

- Se på toppidrettsgymnaset, det har fungert heller dårlig. Det vi må satse på er å gjøre fellesskolen best mulig.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangsås er også opptatt av å få jentene tilbake til realfagene.

- Det er jo heldigvis ikke slik at vi ikke har flinke jenter her i landet. Problemet er bare at de ikke oppfatter realfag som interessant. Jeg tror vi må dra teknologien inn i den store sammenhengen, og vise at realfag også er nødvendig for å jobbe med miljø og helse, sier Gangsås.