Kan reddes av pappas nyre

Anette (3) kjemper fortsatt med E. coli-skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Treårige Anette var et av de hardest rammede E. coli-ofrene. Nå skal pappa Arnt Erik Kroken utredes slik at legene kan finne ut om han kan hjelpe den lille jenta ved å gi henne en nyre, skriver VG.

- Jeg gir med glede en av mine nyrer. Det har ligget i kortene lenge. Blodprøver viser at jeg kan være donor for Anette, sier pappa Arnt Erik Kroken til avisa.

Besteforeldrene skal også utredes som mulige donorer. Det samme skal mamma Lene Frydenlund, men først må hun sette Anettes nye søster eller bror til verden.

Renser blodet

Nyretransplantasjonen er planlagt til høsten på Rikshospitalet. Det er også meningen at leger ved Ullevål universitetssykehus skal operere på plass tykktarmen i løpet av høsten. Fungerer den igjen vil Anette slippe å leve med pose på magen.

Fire ganger i uken må familien kjøre 45 minutter til sykehuset på Lillehammer. I fire timer må Anette ligge i sykehussenga og la en dialysemaskin rense blodet.

Til sammen ti barn utviklet i løpet av E. coli-dramaet nyresvikt. En liten gutt fra Oslo døde mens helsemyndighetene lette etter smittekilden.

- Da Anette ble lagt inn, var det flere barn med samme sykdom der. Det var godt å ha andre foreldre å snakke med på sykehuset, sier Kroken.

- Må ikke glemmes

Hele tiden har foreldrene vært sammen ved datterens sykeseng, og de har forsøkt å holde motet oppe. Da Anette fylte tre år 8. april, lå hun i respirator.

- Omtrent alt av indre organer sviktet. På sykehuset fikk vi hele tiden vite hvordan det var med henne. Også at det sto om livet, sier mamma Lene Frydenlund.

Når dialysen er gjennomført, er Anette som en helt vanlig treåring, og familien prøver å leve normalt.

- Noen dager er tyngre enn andre, og det er dager vi nesten ikke husker. Men vi må ta det som det kommer. For oss er det viktig at Anette får oppfølging også om noen år. En transplantert nyre vil ikke vare livet ut for henne. Da må noen gi henne en ny nyre. Det er viktig at E. coli-ofrene ikke glemmes, sier Arnt Erik Kroken til VG.