- Kan redusere risikoen for å dø av lungekreft

Brystkreftbehandling kan være gunstig for lungekreftrammede.

 2100 DØR:  I Norge dør 2100 personer av lungekreft. Hovedårsaken til lungekreft tilskrives røyking. Illustrasjonsbilde: Jon Eeg / Scanpix
2100 DØR: I Norge dør 2100 personer av lungekreft. Hovedårsaken til lungekreft tilskrives røyking. Illustrasjonsbilde: Jon Eeg / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medikamenter som brukes for å behandle brystkreft kan vise seg å være nyttig i kampen mot lungekreft, ifølge en fersk studie utført i Sveits, publisert i The Cancer Journal.

Tamoxifen, som hemmer produksjonen av østrogen, ble først brukt mot brystkreft for 40 år siden.

Tidligere studier har hevdet at et høynet nivå av østrogen øker risikoen for å utvikle lungekreft. Forskerne i Sveits stilte seg dermed spørsmålet: Hvis et økt østrogennivå øker risikoen for lungekreft, vil et lavere nivå redusere risikoen?

Færre døde De analyserte opplysninger om 6.655 kvinner som hadde blitt diagnostisert med brystkreft mellom 1980 og 2003. I underkant av halvparten hadde fått østrogenhemmende preparater.

Det var ingen stor forskjell i antall kvinner som utviklet lungekreft. Men blant de lungekreftrammede kvinnene som hadde brukt østrogenhemmende medikamenter, var det 87 prosent færre som døde av sykdommen sammenliknet med befolkningen generelt.

- Om fremtidige studier bekrefter at våre resultater og finner at østregenhemmende medikamenter forbedrer utfallet av lungekreftdiagnoser, kan dette ha en vesentlig innvirkning på den kliniske behandlingen, sier Elisabetta Rapiti, som ledet forskningen ved Kreftregisteret i Genève, ifølge BBC.

- Lang vei å gå Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen synes det er oppløftende lesning.  

- Lungekreft er en diagnose og kreftform som mange får, og som få overlever. Denne studien er veldig oppløftende. Samtidig er det en lang vei å gå før man har kvalitetssikret dette for å vite om det man antar å se, virkelig har en sånn effekt, sier Ryel til Dagbladet.
 
2100 personer dør årlig av lungekreft i Norge, og det er en av de vanligste kreftformene her i landet.  

- I Norge er man ikke klar over hvor stor kreftform lungekreft er og hvor få som overlever. 2100 er ekstremt mange, og vi ønsker veldig at det blir prioritert forskning på akkurat dette området, sier Ryel.