- Kan redusere risikoen for å dø av lungekreft

Brystkreftbehandling kan være gunstig for lungekreftrammede.

2100 DØR:  I Norge dør 2100 personer av lungekreft. Hovedårsaken til lungekreft tilskrives røyking. Illustrasjonsbilde: Jon Eeg / Scanpix
2100 DØR: I Norge dør 2100 personer av lungekreft. Hovedårsaken til lungekreft tilskrives røyking. Illustrasjonsbilde: Jon Eeg / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Medikamenter som brukes for å behandle brystkreft kan vise seg å være nyttig i kampen mot lungekreft, ifølge en fersk studie utført i Sveits, publisert i The Cancer Journal.

Tamoxifen, som hemmer produksjonen av østrogen, ble først brukt mot brystkreft for 40 år siden.

Tidligere studier har hevdet at et høynet nivå av østrogen øker risikoen for å utvikle lungekreft. Forskerne i Sveits stilte seg dermed spørsmålet: Hvis et økt østrogennivå øker risikoen for lungekreft, vil et lavere nivå redusere risikoen?

Færre døde De analyserte opplysninger om 6.655 kvinner som hadde blitt diagnostisert med brystkreft mellom 1980 og 2003. I underkant av halvparten hadde fått østrogenhemmende preparater.

Det var ingen stor forskjell i antall kvinner som utviklet lungekreft. Men blant de lungekreftrammede kvinnene som hadde brukt østrogenhemmende medikamenter, var det 87 prosent færre som døde av sykdommen sammenliknet med befolkningen generelt.

- Om fremtidige studier bekrefter at våre resultater og finner at østregenhemmende medikamenter forbedrer utfallet av lungekreftdiagnoser, kan dette ha en vesentlig innvirkning på den kliniske behandlingen, sier Elisabetta Rapiti, som ledet forskningen ved Kreftregisteret i Genève, ifølge BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer