Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan regjere med Siv

Etter syv magre år med de rødgrønne, er KrF klar for en feit framtid med Siv og Erna.

SYV MAGRE ÅR: KrF-leder Knut Arild Hareide er så lei de rødgrønne at han muligens kan tenke seg å styre Norge sammen med Frp's Siv Jensen Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
SYV MAGRE ÅR: KrF-leder Knut Arild Hareide er så lei de rødgrønne at han muligens kan tenke seg å styre Norge sammen med Frp's Siv Jensen Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Lørdag skal KrF-leder Knut Arild Hareide offisielt slå fast hvilket regjeringsalternativ KrF vil støtte ved valget i 2013.

Allerede før helgas strategikonferanse har han gitt signaler om at KrF for første gang vil hjelpe Frp inn i regjeringskontorene, men da som støtteparti. Å sitte i samme regjering som Frp har ennå ikke kommet på tale. 

- Men der kan det komme endringer nå til helga. Jeg opplever at ønsket om et regjeringsskifte er langt større nå enn for fire år siden, sier Hareide til Dagbladet.  

Vil ha ny regjering En rundspørring Dagbladet har gjort blant KrFs tillitsvalgte, tyder på at han er på linje med KrF-grasrota. 

Av de 681 som har svart, fortrekker 87,2 prosent å regjere sammen med Høyre, Venstre og Frp framfor å støtte en ny rødgrønn regjering. Forrige gang Dagbladet stilte spørsmålet, i mai, gikk 85 prosent for det borgerlige alternativet.   

- Dagbladets tall stemmer godt overens med slik jeg opplever stemningen i partiet. Jeg vil ikke forskuttere hva vi lander på, men jeg er altså rimelig sikker på at vi går inn for et regjeringsskifte, sier han til Dagbladet.  

Dagbladet har også bedt de tillitsvalgte rangere partiene etter hvor godt de passer som regjeringspartner for KrF. Av seks mulig poeng scorer Høyre klart best, med 4,94 i gjennomsnitt.

KrF-grasrota fortrekker imidlertid Frp som regjeringspartner - knepent - framfor Ap. Mens Ap får 2,68 poeng, får Frp 2,84. 

Hareide understreker at ønsket om regjeringsskifte bunner i et ønske om mer gjennomslag for Krf-politikk. 

-  Vil ikke Frp i regjering dra politikken til høyre for dere?

- Jo. Det at sterkt Frp vil kunne flytte tyngdepunktet til høyre, er er en utfordring som vi skal diskutere nå i helga. Samtidig er vi også enige med Frp i en god del, sier Hareide.        

Ap-vennlige lokalt
Lokalt er imidlertid KrF langt mer Ap-vennlig. Etter kommunevalget i fjor inngikk 7 av KrFs 20 ordførerere allianser med vararordførere fra Ap. Og 15 Ap-styrte kommuner har vararordførere fra KrF. Bare to KrF-styrt kommuner kan skilte med Frp-vararordfører, mens ingen av KrFs 35 varaordførere har en Frp-ordfører til sjef.

- Lokal og nasjonal politikk foregår på ulike plattformer. Det har ikke mye for seg å vektlegge hvordan vi  samarbeider lokalt. Nå har vi hatt syv år med rødgrønn regjering, det er det som ligger til grunn for ønsket om et skifte, sier KrF-lederen.  

Det har nemlig vært syv magre år for KrF, ifølge Hareide.

- Noe av det første denne regjeringen gjorde, var å legge ned familiedepartementet, som var viktig for oss. De rødgrønne har heller ikke innfridd i kampen mot fattigdom. Vi kjemper mot sorteringssamfunnet, og nå har både Ap og SV åpnet for tidlig ultralyd. Og der de rødgrønne vil styre de ideelle organisasjonene, vil vi støtte dem, sier han. 

  

      

  

 

     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media