Kan revolusjonere trålfisket

Røkke-selskapet Norway Seafoods har utviklet en ny form for trål som kan revolusjonere deler av trålfisket, melder Fiskeriteknisk Fagblad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye trålmetoden gjør at man kan tråle etter fisk og få fangsten opp på dekk uten at trålen tas opp av sjøen. Dette får man til ved å blåse trykkluft ned i trålen gjennom slanger samtidig som et annet slangesystem gjør at man får pumpet fisken om bord i fiskebåten.

- Jeg kan bekrefte at vi har gjort et fullskala forsøk som vi betrakter som vellykket, sier rederisjef Børge Nakken i Norway Seafoods. Men Nakken understreker at man i forsøket bare kjørte vann gjennom systemene og ikke fisk.

- Vi kan trygt si at det som skjer i Norway Seafoods er veldig interessant, og jeg tror at vi kan stå foran en spennende tid på fiskeriredskapsområdet, sier generalsekretær Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund. Men Maråk mener det gjenstår å se om metoden er kommersiell utnyttbar og hvilke fiskerier som gir mulighet til å benytte metoden.

Brattvaag Winch, som er en del av Røkke-imperiet, har vært en sentral partner i utviklingen av det nye trålsystemet. Børge Nakken sier at selskapet om kort tid skal sette i gang prøvefiske med den nye tråltypen. Det er også klart at verdens største tråler, den Norway Seafoods-eide «American Monarch», skal til Sørishavet for å fiske krill. Nakken vil ikke si om tråleren har fått det nye utstyret montert om bord.

Ut fra beskrivelsen av fangstmetoden i Fiskeriteknisk Fagblad kan det virke som om fangst av krill skulle egne seg godt til å bli drevet ved hjelp av den nye trålmetoden.

(NTB)