Omikron og delta

Kan risikere «dobbeltsmitte»

Ulikheten mellom variantene delta og omikron kan gjøre at de to variantene vil eksistere side om side. Det gir en risiko for å smittes av begge variantene samtidig.

KAN SMITTES AV TO VARIANTER: De store forskjellene mellom delta- og omikronvarianten gjør at en kan risikere å smittes av begge samtidig, forteller immunolog Anne Spurkland. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/AP/NTB
KAN SMITTES AV TO VARIANTER: De store forskjellene mellom delta- og omikronvarianten gjør at en kan risikere å smittes av begge samtidig, forteller immunolog Anne Spurkland. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/AP/NTB Vis mer
Publisert

Det at de to coronavirusvariantene delta og omikron er så ulike, gjør at det nå diskuteres om de to variantene kan eksistere ved siden av hverandre i lang tid. Det vil kunne føre til en «dobbeltepidemi».

Det kan trolig føre til at det er mulig å bli smittet av begge variantene samtidig, forteller immunolog og UiO-professor Anne Spurkland.

- Hvis begge to sirkulerer, kan det jo skje. Hvis du var på samme fest, hvor en smittebærer av hvert av virusene møtte opp, har du en teoretisk mulighet for at du treffes av begge virus samtidig, sier Spurkland til Dagbladet.

To varianter på julebord

Immunologen viser til smitteutbruddet etter julebordet på Aker Brygge i Oslo 26. november, hvor 74 prosent av deltakerne ble påvist smittet. De foreløpige analyseresultatene viser at de fleste smittetilfellene var med omikronvarianten, mens én av de 111 deltakerne ble smittet med delta-varianten.

På Oslo-utestedet kunne man den aktuelle kvelden i teorien blitt utsatt for smitte av begge variantene - på samme tid.

DOBBELTSMITTE: Imunolog Anne Spurkland forklarer hvordan en i teorien kan smittes av både omikron- og deltavarianten samtidig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DOBBELTSMITTE: Imunolog Anne Spurkland forklarer hvordan en i teorien kan smittes av både omikron- og deltavarianten samtidig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sannsynligheten for dobbeltsmitte er trolig mindre dersom du ikke eksponeres for variantene på samme tid, forklarer Spurkland. Her finnes det lite data.

- Magefølelsen min sier at hvis du først er i gang med en immunreaksjon, så klarer ikke det andre viruset å gjøre noe mer. Det er vanskelige forhold for et nytt virus av samme type når immunreaksjonen pågår. Det er mest realistisk å få to ulike varianter på én gang hvis du blir eksponert samtidig, i samme klasserom eller på samme fest.

Kan skape en hybrid

Under en høring i det britiske parlamentet tidligere i desember advarte Moderna-overlege Paul Burton om at dobbeltinfeksjon kan føre til en ny hybridvariant.

- Det gir rom for at de to virusvariantene til å rekombinere. De kan da dele gener, og bytte gener, sa Moderna-toppen.

Rekombinasjon vil innebære at begge virusene infiserer samme celle, som gjør at variantene kan blande genetisk materiale, og dermed kan lage en ny virusvariant.

Dette er for øyeblikket bare en teoretisk mulighet, forklarte Burton. Immunolog Spurkland er ikke bekymret.

- Jeg er enig i at dersom du får en dobbel infeksjon som er i samme celle, så kan de blande seg så du får hybride varianter. Det er sånn vi får nye influensavarianter hvert år, men dette er et helt annet virus og en helt annen biologi. Jeg er ikke så bekymret. For at det skal skje, er det en del ting som ikke er så veldig sannsynlig, som må skje samtidig.

Store ulikheter

Grunnen til at det i hele tatt er snakk om hybrider og dobbeltsmitte, skyldes det Spurkland omtaler som en «forbløffende stor forskjell» mellom de to variantene.

- Når det gjelder delta og omikron, så er de på noen steder like, men forskjellige på forbløffende mange av stedene. Jeg finner bare én posisjon hvor delta og omikron er helt like, sier Spurkeland.

Den største forskjellen gjelder de mest kritiske områdene av viruset, det som bestemmer virusets evne til å komme seg inn i celler.

Omikron har 32 mutasjoner i spike, versus 10 i delta. 15 av de 32 mutasjonene sitter i det området i «spiken» som konkret er det som binder seg fast til cellene i kroppen vår.

- De foregående mutasjonene har også hatt endringer i det spesielle området som viruset bruker for å komme seg inn i celler, men ikke mer enn én til to. Nå er det 15. Det er en veldig stor forskjell, som kan forklare hvorfor omikron så lett smitter på tross av vaksine og tidligere infeksjon, forklarer immunologen.

Høy risiko for reinfeksjon

En fersk britisk studie basert på statistikk fra UK Health Security Agency and National Health Service viser at omikron er forbundet med en 5,4 ganger høyere risiko for reinfeksjon, sammenliknet med delta.

Studien er ennå ikke fagfellevurdert.

- Denne studien bringer ytterligere bevis til bordet på hvordan omikron i betydelig omfang kan omgå immunitet som tidligere smitte eller vaksinasjon har gitt, sier studiens hovedforfatter Neil Ferguson, ifølge Reuters.

Dette kan innebære at personer kan bli smittet av både omikron og delta i løpet av noen måneder, selv om man er vaksinert.

- Ja, det kan man jo for så vidt. Man blir jo mer immun etter en infeksjon. Hver gang man møter viruset enten gjennom vaksine eller infeksjon, så vil immunforsvaret stramme seg opp og bli bedre forberedt til neste gang, sier Spurkland.

Det danske folkehelseinstituttet, Statens Serum Institut (SSI), antar at omikron-varienten kan smitte personer som har gjennomgått infeksjon med deltavarianten. De antar at det motsatte ikke vil kunne skje.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

- Oppløftende studie

UiO-professoren trekker samtidig fram en «oppløftende studie», som kan tyde på at gjennomgått infeksjon etter vaksinasjon gir god beskyttelse. Studien har undersøkt hva som skjer med T-cellene, den andre delen av immunforsvaret, ved vaksinasjon og infeksjon.

T-cellene er ansvarlige for den cellulære immuniteten, står det i Store medisinske leksikon.

- Studien antydet at rekkefølgen på hvordan du får dette - vaksine eller infeksjon først - ikke spiller noen rolle. Du ender opp med å få et spesielt solid immunforsvar mot viruset uansett. Hittil har vi regnet de som har vært infisert først og fått vaksine etterpå for å ha best immunitet. Men hvis du blir vaksinert og så får en infeksjon, er det grunn til å tro at det samme gjelder den veien.

Modeller fra FHI anslår at så mange som 90 000 til 300 000 nordmenn kan smittes daglig, dersom omikron-varianten får spre seg fritt. Dermed er det ikke usannsynlig at fullvaksinerte vil bli smittet på et tidspunkt, enten av delta eller omikron.

- Da har du bra immunitet en god stund, men hvor lenge den stunden er, det vet vi ikke, sier Spurkland.

- Et av de store spørsmålene

Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til graden av immunflukt omikron har fra deltaspesifikk immunitet.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, omtaler dette som «et av de store spørsmålene» i tida som kommer. Altså i hvor stor grad variantene gir såkalt kryssimmunitet.

- Det ser ut som er at det er noe redusert effekt av vaksine på smittespredning. Vaksinene er jo ikke utviklet for omikron, men andre varianter. Men mye tyder på at vaksinene har god effekt mot alvorlig sjukdom. Det betyr at det er viktig at alle takker ja til første, andre og tredje dose, når de får tilbud om dette, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer