EN REEL RISIKO?:  Forskere ved Universitetet i Cambridge vil undersøke risikoen for at robotene tar over makta i verden. Dette bildet er fra en elektronikkmesse i Tokyo i år der roboten kalt Kuratas vises fram. Den er fire meter høy og kan fjernstyres. Prislappen: Én million amerikanske dollar. Foto:  AFP  / Yoshikazu TSUNO
EN REEL RISIKO?: Forskere ved Universitetet i Cambridge vil undersøke risikoen for at robotene tar over makta i verden. Dette bildet er fra en elektronikkmesse i Tokyo i år der roboten kalt Kuratas vises fram. Den er fire meter høy og kan fjernstyres. Prislappen: Én million amerikanske dollar. Foto: AFP / Yoshikazu TSUNOVis mer

Kan robotene utslette menneskeheten?

Det skal forskere nå finne ut av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scenarioet der robotene tar over styringa i verden er sentralt i flere science fiction-filmer. Blant annet i den kjente filmen Terminator, der en robot drar tilbake i tid for å drepe personen som en dag vil stoppe maskinenes forsøk på å ta over verden.

For mange kan det nok virke som en urealistisk problemstilling, men det mener ikke forskerne ved universitetet i Cambridge

- Farlige å avvise risikoen For nå skal en gjeng eskperter ved senteret for eksistensiell risiko ved Universitetet i Cambridge kikke nærmerer på saken, melder BBC. Ifølge nettstedet hevder forskerne at det vil være farlig å avvise bekymringer for et robot-opprør.

- Det er vanskelig å måle graden av risiko på dette området, men det i seg selv er bekymringsverdig, skriver forskerne på universitetets nettsider.

Det noe uvanlige prosjektet har også fått finansiell støtte fra utviklere bak programmet Skype og Cambridge-universitetets filosofi- og kosmologiavdeling.

Filosofi-professor Huw Price sier at etter hvert som robotene blir smartere enn datamaskinene, vil menneskeheten stå overfor roboter som har andre interesser enn oss.

Slipper fri ondskapen - Naturen forutså ikke oss, og vi bør heller ikke ta lett på kunstig intelligens. Vi må ta innover oss muligheten for at det kan være et Pandoras eske-øyeblikk med denne teknologien, som kan ha katastrofale konsekvenser hvis vi overser det, sier Price til Daily Mail.

Han understreker at ingen på nåværende tidspunkt kan fastslå trusselen og at det er hele poenget med arbeidet.

- Med så mye på spill må vi streve etter å få bedre kunnskap om risikoen dette utgjør. Utgangspunktet er at vi må forstå trusselen i at teknologien går mot punktet der teknologien kan true vår eksistens, sier han.

Resultatet fra prosjektet skal legges fram neste år.

 VERDENSKJENT:  Terminator-filmen med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Foto: REUTERS/Herwig Prammer
VERDENSKJENT: Terminator-filmen med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Foto: REUTERS/Herwig Prammer Vis mer