Kan samle sentrum

Mindretallsregjeringen kan føre sentrumspartiene sammen, mener Knut Arild Hareide.

TILNÆRMING: Knut Arild Hareide og Liv Signe Navarsete sto mot hverandre i valgkampen. Men nå er det rødgrønne regjeringssamarbeidet snart over, mens Hareides KrF  og Venstre blir stående utenfor den nye regjeringen. Situasjonen kan føre sentrumspartiene sammen igjen, mener Hareide. Foto: Henrik Varfjell / Scanpix
TILNÆRMING: Knut Arild Hareide og Liv Signe Navarsete sto mot hverandre i valgkampen. Men nå er det rødgrønne regjeringssamarbeidet snart over, mens Hareides KrF og Venstre blir stående utenfor den nye regjeringen. Situasjonen kan føre sentrumspartiene sammen igjen, mener Hareide. Foto: Henrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-nestleder Ola Borten Moe sier til avisa Nationen at den nye situasjonen med mindretallsregjering gjør det mulig å samle sentrumspartiene på nytt.

Sp-ønske - Situasjonen gir sjanser til å samle sentrum igjen, etter tolv år fra hverandre. Det synes jeg er en fascinerende tanke. Men så har jeg lyst til å si at vi ikke skal lure oss til å tro at det er veldig enkelt eller vil kunne gå fort, sier Borten Moe.

KrFs leder Knut Arild Hareide er enig med Borten Moe, men understreker at han føler seg forpliktet til å finne løsninger med Høyre, Frp og Venstre.

- Det er en mulighet for sentrum, men det blir ikke enkelt, sier Hareide om Borten Moes idé.

God dialog - På min agenda er at jeg er opptatt av sentrum. Det har preget min bevissthet i hele mitt politiske liv. Jeg opplever ikke at KrF har vært den største utfordringen i sentrum. Vi har god dialog både med Venstre og Sp. Vi får bruke tida framover, sier Hareide.

Ola Borten Moe sier at sentrumspartiene må bygge bru, at det er politiske forskjeller å ta hensyn til, og at alle partier må se seg tjent med å samarbeide. Han får støtte fra sin partileder.
- Det er fremdeles forskjeller mellom partiene, og vi må bygge tillit og allianser over tid, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Sp-støtte til regjeringen Hennes parti kan i gitte situasjoner danne flertall med Høyre/Frp-regjeringen.
Til Vårt Land sier Sp-nestleder Ola Borten Moe at partiet kan være villig til å danne flertall med regjeringspartiene alene i saker hvor Sp har interesser, for eksempel regulering av motorferdsel i utmark og rovdyrpolitikken.

- Min partileder Liv Signe Navarsete sa valgnatta at Sp nå skal inn i rollen som et konstruktivt opposisjonsparti. Det er jeg enig i, sier Borten Moe til avisa.

Utelukker ikke Mindretallsregjeringen med Høyre og Frp trenger bare støtte fra ett av opposisjonspartiene for å få flertall i Stortinget. Verken Høyres nestleder Jan Tore Sanner eller Frps stortingsrepresentant Oscar Grimstad utelukker et samarbeid med det tidligere rødgrønne regjeringspartiet Sp i enkeltsaker, skriver Nationen. (NTB)