Kvinne funnet død i fryseboks

- Kan se blåmerke etter 20 år

At den norske kvinnen ble funnet i en fryseboks er gunstig for etterforskningen, ifølge Per Angel, tidligere leder av Kripos' åstedsgruppe.

ID-EKSPERT: Per Angel ledet i mange år ID-gruppa til Kripos, og er vant med å sikre og identifisere ofre. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ID-EKSPERT: Per Angel ledet i mange år ID-gruppa til Kripos, og er vant med å sikre og identifisere ofre. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk kvinne er funnet død i en fryseboks i Värmland. En mann er pågrepet og siktet for drap. Begge er norske statsborgere. Politiet fant kvinnens kroppsdeler i fryseren. Disse skal ha vært oppbevart her i flere år.

- Dette er en spesiell sak. Her tar etterforskerne utgangspunkt i at hele funnstedet er et åsted i seg selv. Hvis avdøde er funnet i fryseboksen, kan dødsfallet ha skjedd for flere år siden, sier Per Angel, tidligere Kripos-sjef for åstedsgruppa.

- Kan være en fordel

Politiet mistenker at den norske kvinnen har vært død i åtte år, ifølge Aftonbladet. Den mistenkte, norske mannen er pågrepet og avhørt. Han sitter fortsatt fengslet lørdag ettermiddag. Mannen nekter straffskyld.

- Jeg vet ikke noe mer enn at han har en kobling til stedet der hun ble funnet, sier kommunikasjonsdirektør Karin Rosander til Dagbladet. Politiet bekrefter at de to er norske, men har ikke flere opplysninger om en eventuell relasjon mellom de to.

Det er ikke helt uvanlig at personer blir funnet i fryseboks, ifølge tidligere Kripos-sjef Angel.

- Fordelen her, er at offeret er dypfryst. Da holder biologiske spor seg godt. DNA er en ting, men politiet må nå forsøke å konsentrere seg om fiber, fingeravtrykk, om vedkommende er forgiftet ... Nå handler det om generell sporsikring, sier Angel.

Når en person blir funnet i en fryseboks i et hjem, er funnet et spor i seg selv.

- Det peker jo mot de eller dem som har vanlig adgang til åstedet, sier Angel.

AKKURAT NÅ: Dagbladet TV gir deg siste nytt Vis mer

Spor på kroppen

Han viser til at det gjerne er DNA-spor mange er opptatt av i forbindelse med kriminelle handlinger.

- Men om den siktede og kvinnen har bodd i et hus sammen, betyr egentlig ikke DNA noe. Da må man heller se etter spor på kroppen. Fysiske skader. Blåmerker holder seg i 20 år i en fryser, sier Angel og fortsetter:

- Når kroppen tiner, vil politiet jobbe med forskjellige teorier for å finne ut hvordan vedkommende hadde det før hun ble funnet i fryseren. Om det dreier seg om forgiftning, ernæring... Om personen har kvinnen levd under et voldsregime? Bruddskader og annet vil også kunne avdekkes i obduksjonen, sier Angel.

Foto: Google Earth / Dagbladet
Foto: Google Earth / Dagbladet Vis mer

Ingenting kan utelukkes

Samtidig understreker den tidligere etterforskningslederen at man aldri må utelukke noe.

- Alle tenker at noen må ha gjort det, men hun kan ha vært ruset og hoppet inn der selv. Eller vært psykisk syk og hatt en plan om selvdrap - og sjøl hoppet i fryseren, sier Angel.

Angel understreker at han ikke sier at noe slikt har skjedd.

- Men politiets jobb er å sjekke ut hypotetiske muligheter. Psykisk syke eller rusede mennesker er ikke rasjonelle. Ting kan skje selv om det ikke er logisk - og alt må sjekkes ut, sier etterforskeren og legger til:

- Ut ifra det politiet melder nå, kan man jo tenke seg at mannen har en finger med i spillet. Men han kan ha fått panikk, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer