Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan se en mening med livet

- Selv folk som verken kan puste selv eller røre seg kan fylle livet med meningsfylte ting. Det betyr ikke at de er fornøyde, men de kan se en mening med livet, sier Robert Rustad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretæren i FFO er dypt uenig med legenes vi-vet-best-holdning.

- Pasienten og de pårørende må ha den endelige beslutningsmyndighet. Legene er bare rådgivere. Det er pasienten det angår, derfor skal legene bare foreta en faglig vurdering. Mitt inntrykk er at legene ofte vurderer sakene ut ifra samfunnets bruk av penger, sier Rustad.

- Hva er et meningsløst liv?
- Det er vanskelig å definere, for funksjonshemmede oppfatter det som regel annerledes enn legene. Med én gang legene definerer hva som er meningsløst og meningsfylt tar de på seg en guderolle vi ikke liker. Ingen har rett til å dømme Lillan til døden fordi de tror at hun ikke vil få et meningsfylt liv, sier han.

- Hvis legenes definisjoner på hva som er et meningsløst liv skulle gjelde, ville alle pasienter de ikke kunne kommunisere med ha et meningsløst liv.

Hele Norges coronakart