- Kan se ut som de har holdt på med dette før

Politiet om bombeungdommene på Grorud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Naboer i Hagelundveien på Grorud i Oslo, hvor en 17-åring ble drept og en 19-åring skadd i bombeeksplosjonen onsdag, forteller til Dagsavisen i dag at de flere ganger i sommer har varslet politiet om mulig eksperimentering med eksplosiver i den aktuelle leiligheten.

- Har hørt mange smell

- Dette er ikke det første smellet. Vi har hørt mange smell og kjent lukten av bly eller krutt etterpå, forteller et anonymt ektepar til avisa.

Ifølge ekteparet er det langt flere enn de to brødrene og den siktede 20-åringen som har vært involvert.

- Det var et titall svært unge gutter, alle under 20 år. Det var et renn inn og ut av denne leiligheten. Det går an å se rett inn i den, sier paret.

Politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt sier til Dagbladet.no at det etter rundspørringen i nabolaget i går er grunn til å tro at det har vært eksperimentert med eksplosiver i leiligheten i lengre tid.

- Det kan se ut som om de har holdt på med eksplosiver tidligere. Flere naboer hadde informasjon som vi vil følge opp, sier Kristiansen.

Han mener det også er sannsynlig at flere kan ha vært involvert i aktivitetene i leiligheten.

SPERRET AV: Politiet fortsetter med tekniske undersøkelser i leiligheten i Hagelundveien på Grorud der en ble drept og en skadd onsdag. Bildet er fra i går. Foto: Scanpix
SPERRET AV: Politiet fortsetter med tekniske undersøkelser i leiligheten i Hagelundveien på Grorud der en ble drept og en skadd onsdag. Bildet er fra i går. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke utelukke det. I denne sprengningen er det i utgangspunktet fem som er involvert, og vi etterlyser ingen andre. Men det kan dukke opp andre navn i kjølvannet av etterforskningen, sier Kristiansen.

Han sier at det ikke dreier seg om noe eget miljø, men om ungdommer «som noen ganger utøver kriminelle handlinger, andre ganger har andre typer sosialt samvær».

Vil ha fire ukers varetekt

Foreløpig er det bare den 20 år gamle kameraten til den drepte og den skadde som er siktet i saken. Han fremstilles for varetekt i Oslo tingrett i dag, og politiet ber om fire ukers fengsling.

20-åringens advokat hevder ifølge NTB at klienten hans er uskyldig, at han ikke en gang var i leiligheten da det smalt.

Politiet har ennå ikke vurdert om den skadde 19-åringen skal siktes.

Politiet er fremdeles ikke ferdig med å sikre spor i leiligheten, og de tekniske analysene er ennå ikke i gang. Politiet skal ifølge Dagsavisen ha funnet flasker og rørliknende gjenstander med hvitt pulver.

Den drepte 17-åringen skal ha vært kjemistudent ved Sofienberg tekniske fagskole, og politiet undersøker muligheten for at 17-åringen kan ha tatt med seg kjemikalier derfra.

- Det vil vi se nærmere på når vi har gjort ferdig de tekniske undersøkelsene. Men vi har kontakt med skolen, sier Kristiansen.

- Bombevarsler ble ikke fulgt opp

Naboene på Grorud mener ulykken kunne ha vært avverget, om politiet hadde gjort jobben sin. De forteller til Dagsavisen at de har varslet politiet om de mistenkelige aktivitetene hele fire ganger i sommer, men at politiet aldri fulgte opp.

Politiinspektør Terje Kristiansen kjenner ikke til meldingene, men sier at at politiet nå gjennomgår saken.

- FLERE KAN VÆRE INVOLVERT: Politiet undersøker meldinger fra naboer om at et titalls ungdommer har eksperimentert med eksplosiver i leiligheten i sommer.