Aleksej Navalnyj forgiftet:

- Kan selv ha svelget giften

Russlands president Vladimir Putin skal angivelig ha antydet at opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj forgiftet seg selv med Novitsjok i samtale med Frankrikes president Emmanuel Macron, ifølge fransk storavis.

FORGIFTET: Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram. Video: Instagram @navalny Vis mer
Publisert

Samtalen mellom de to statslederne ble avholdt over telefon i forrige uke. Fra før er deler av samtalen kjent, men i dag omtaler den franske storavisa Le Monde nye og hittil ukjente detaljer fra det de beskriver som en dialog mellom «døve».

Det er ikke-navngitte kilder som har gjengitt samtalen mellom Vladimir Putin og Emmanuel Macron, og handlet om forgiftningen av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Kildene hevder at Russlands president angivelig skal ha lansert en ny teori om hvordan Navalnyj ble forgiftet:

- Navalnyj kan selv ha drukket giften, skal Putin angivelig ha sagt, og skal slik ha antydet at opposisjonspolitikeren selv sto bak sin egen forgiftning, ifølge Le Monde.

«Simpel internett-kriger»

Le Mondes artikkel skaper nå store overskrifter i deler av den russiske pressen. Den uavhengige nettavisa Meduza omtaler saken, og det samme gjør den langt større og riksdekkende avisa Kommersant, samt radiokanalen Ekho Moskvy.

Videre hevder Le Monde at Putin skal ha sagt at nervegiften Novitsjok er langt enklere å framstille enn det mange tror, og at den russiske presidenten skal ha beskrevet Navalnyj som en «simpel internett-kriger» som tidligere har iscenesatt egen sykdom.

Avisa bemerker også at Macron skal ha avvist Putins antydning om at Navalnyj skal ha forgiftet seg selv.

FORGIFTET: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ligger i kunstig koma på et sykehus i Sibir. Mannen som har publisert denne videoen hevder det er han som skriker på dette flyet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Harselerer med Putin

Også Navalnyj selv, som ennå er innlagt på et sykehus i Berlin, avviser dette.

I et innlegg på Instagram harselerer opposisjonspolitikeren regelrett med Putins angivelige antydning.

«God historie. Jeg synes den fortjener de nærmeste undersøkelser. Jeg kokte Novitsjok på kjøkkenet. Tok en rolig slurk fra flaska på flyet. Falt i koma. Før det avtalte jeg med kona, vennene og kollegene mine om at hvis Helsedepartementet insisterte på at de skulle ta meg til Tyskland for behandlet, så ville de ikke tillate det. Å dø på et sykehus i Omsk og å ende opp i et likhus i Omsk, hvor dødsårsaken ville stadfestes å være 'levde lenge nok' - det var målet med min djerve plan. Men Putin spilte meg. Han kan ganske enkelt ikke narres. Og som følger lå jeg, som en tosk, 18 dager i koma, men lyktes ikke å nå målet mitt», skriver Navalnyj.

Kollapset på flyet

Det var 20. august i år at Navalnyj plutselig ble akutt syk om bord på et fly fra den sibirske byen Tomsk til den russiske hovedstaden Moskva.

Flyet måtte foreta en medisinsk nødlanding som følge av Navalnyjs sykdom, og opposisjonspolitikeren ble fraktet til sykehuset i Omsk.

Allerede samme dag rykket apparatet rundt Navalnyj ut og hevdet at han var blitt forgiftet. Deretter begynte en dragkamp med lokale myndigheter om å få overført Navalnyj til et sykehus i Europa. Navalnyjs apparat stolte nemlig ikke på at russiske myndigheter ville tilstrekkelig undersøke mulighetene for at han faktisk ble forgiftet.

Etter massivt press skrev sykehuset i Omsk ut Navalnyj, som deretter ble fløyet til et sykehus i Berlin om bord i et sykehusfly sendt fra en privat tysk organisasjon.

Tyskland: - Utvetydige bevis

To uker seinere rykket Tyskland ut og sa at Navalnyj ble forgiftet med nervegift. De beskrev bevisene da som utvetydige. Siden den gang har også laboratorier i Frankrike og Sverige bekreftet at Navalnyj ble forgiftet med Novitsjok, en militær nervegift som ble utviklet og produsert i den daværende Sovjetunionen.

Russland har gjentatte ganger hardnakket nektet for at russiske myndigheter har hatt noen som helst befatning med forgiftningen å gjøre.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har gjentatte ganger bedt Russland legge alle kortene på bordet.

Det gjorde han også i telefonsamtalen han hadde med Putin i forrige uke:

- Det er helt avgjørende at det straks blir kastet lys over omstendighetene bak dette drapsforsøket og hvem som sto bak, lød Macrons budskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer