SKAL GRANSKES: Carl I. Hagen krever en uavhengig gransking av varslene mot byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKAL GRANSKES: Carl I. Hagen krever en uavhengig gransking av varslene mot byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Hagen vil ha uavhengig gransking:

- Kan selvsagt ikke ha tillit til Raymond Johansens gransking

Carl I. Hagen vil fremme forslag for bystyret om en uavhengig gransking av varslene mot Inga Marte Thorkildsen ved første anledning.

- Hadde det kommet varsel mot en statsråd, hadde ingen akseptert at statsministeren skulle gransket saken selv, sier bystyremedlem Carl I. Hagen (Frp) til Dagbladet.

Han mener det er samme sak for Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen, og krever en uavhengig gransking av varslene mot henne.

- Jeg vil ta saken opp til votering under førstkommende møte i bystyret som er neste onsdag. Da vil jeg be kommunerevisjonen gjennomføre en uavhengig forvaltningsrevisjon av Inga Marte Thorkildsen og Astrid Søgnen, basert på de varsler som er kommet mot Thorkildsen, slik at bystyret kan få en uavhengig gransking fra noen vi kan ha tillit til, sier Hagen til Dagbladet i kveld.

I to anonyme varsler beskyldes skolebyråd Inga Marte Thorkildsen for blant annet mobbing og trakassering, og flere regel og lovbrudd.

Tidligere i dag kom nyheten om at Raymond Johansen vil granske sin egen byråd. Det er ikke tilstrekkelig, ifølge Hagen.

- Ikke tillit

- Vi kan selvsagt ikke ha tillit til granskingen Raymond Johansen skal gjøre med internrevisjonen, som er underlagt byrådsavdelingene, sier Hagen og trekker en sammenlikning med den nasjonale politikken.

- Det er helt åpenbart at hadde det kommet varsel mot en statsråd ville ikke noen akseptert om statsministeren skulle gjøre undersøkelsene selv. Ingen statsminister hadde vært så uklok, da hadde lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen, hylt ut og krevd en uavhengig gransking, mener Hagen.

TAR SAKEN TIL BYSTYRET: Carl I. Hagen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR SAKEN TIL BYSTYRET: Carl I. Hagen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Carl I. Hagen har imidlertid ingen problemer med at byrådslederen vil lede en gransking av byråden sin.

- Det er helt ålreit. Han må undersøke om han kan ha tillit til Inga Marte Thorkildsen. Det har jeg ingen klager på. Men han glemmer at det også er et helt annet organ som må ha tillit til en byråd og det er bystyret, sier Hagen.

- Thorkildsen kan ha rett

Thorkildsen har ikke villet kommentere varslene mot seg, men innrømmer at hun i en SMS ba en rektor sende en e-post til SV, slik at den ikke behøvde å journalføres.

Hun har også sagt at det har vært problemer med samarbeidet til utdanningsetaten og at hun har savnet samarbeidsvilje derfra.

Hagen sier han ikke har noen mening om SV-byrådens er å klandre.

- Det kan godt hende at det er Inga Marte Thorkildsen som har oppført seg korrekt, og at det er Utdanningsetaten som har trenert de politiske beslutningene. Det har jeg ingen mening om. Poenget er at vi må ha en uavhengig gransking for å komme til bunns i det, mener Hagen, som sier at han selv hadde «hylt opp om en uavhengig gransking» om han var Thorkildsens rådgiver.

- Blir hun frikjent av Raymond Johansens gransking, er det helt sikkert ganske mange som vil stille spørsmål ved den konklusjonen, sier Hagen.

- Ny situasjon

- Raymond Johansen sa i dag at bystyret må forholde seg til om de har tillit til ham og at de står fritt til å fremme mistillit om de ikke har det?

- Da later han som at han er dum, og det er han ikke. Det han forsøker å gjøre er å hindre en uavhengig gransking.

- Hva tenker du om denne situasjonen, det er ikke ofte at embetsverket leverer et varsel mot en politisk leder på denne måten?

- Det er en spennende situasjon, det er helt nytt. Og jeg understreker at det godt kan hende at det er embetsverket som har nektet å følge hennes føringer. Derfor må det utredes. Hele det politiske systemet bygger jo på at embetsverket skal være lojal mot den til enhver tid sittende politiske ledelse. Dette er en unik situasjon. Det har jo vært ymtet frampå om at embetsverk kan ha vært litt lite villige, men aldri på denne måten, derfor danner denne saken en slags presedens, sier Hagen til Dagbladet.