Kan sende pappa i døden

I dag begynner rettssaken mot en av de tiltalte for snikskytterdrapene i USA. Juryen kan dømme ham til døden, etter forklaringen til gutten som en gang kalte ham far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 2. oktober i fjor klokka 18 lokal tid ble James D. Martin (55) skutt på parkeringsplassen utenfor grønnsaksbutikken Shoppers Food Warehouse i Maryland. 15 timer seinere var James L. «Sonny» Buchanan (39), Prenkumar Walekar (54), Sarah Ramos (34) og Lori Ann Lewis-Rivera (25) også skutt og drept.

Det ble opptakten til en av de største politijaktene i historien.

I løpet av de neste tre ukene var ti mennesker drept og tre skadd av snikskytterne. Befolkningen på USAs østkyst skalv av redsel når de skulle fylle bensin, handle eller lufte hunden. Marerittet tok slutt 24. oktober klokka 09.19 norsk tid. Da ble John Allen Muhammad (42) og stesønnen Lee Boyd Malvo (18) pågrepet, sovende i en blå Chevrolet Caprice på en rasteplass ved Interstate 70 i Frederick County i Maryland.

Der og da ble det slutt på snikskytterdrapene. Nå er det tid for hevn.

Tilsto

I dag begynner rettssaken mot John Allen Muhammad. 140 mulige jurymedlemmer tropper opp hos domstolen i Virginia Beach, der de blir stilt en rekke spørsmål både i enerom og i grupper. De blir blant annet spurt om all oppmerksomheten drapene fikk, hva de synes om dødsstraff og om de selv er blitt rammet av terrorisme. Tolv av dem blir plukket ut til jurytjeneste, tre blir reserver.

Så godt som alle amerikanere er sikre på at politiet har tatt gjerningsmennene. Lee Boyd Malvo skal ha innrømmet i avhør at det var han som holdt våpenet ved flere av drapene.

Men det er ikke nødvendigvis nok til at stefaren må velge om han vil dø ved hjelp av giftsprøyte eller den elektriske stol, mens han sitter på dødscelle med 29 andre i Virginia.

Han er tiltalt etter to paragrafer som åpner for dødsstraff. Den ene omhandler personer som har begått mer enn ett drap i løpet av tre år, og flere juridiske eksperter mener at ingen kan dømmes etter denne paragrafen hvis de ikke har vært aktive under drapet.

Det betyr at de mener Muhammad må ha trykket på avtrekkeren ved minst to av drapene. Spørsmålet er om det kan bevises. Det finnes ingen hundre prosent sikre bevis som knytter ham til drapene. Ingen har sett ham skyte, og 42-åringen har hele tida nektet straffskyld.

Terrorisme?

Den andre paragrafen er del av en ny lov mot terrorisme, som ble vedtatt i Virginia i fjor. Loven er så ny at ingen er blitt tiltalt for brudd på den tidligere. Paragrafen definerer terrorisme som en voldelig handling begått med tanke på å skremme en stor del av befolkningen, eller forsøk på å påvirke myndighetene ved hjelp av skremsler.

Spørsmålet er om det kan regnes som terrorisme å sitte i en bil og skyte tilfeldige mennesker.

Stesønnen Lee Boyd Malvo har sagt at han ikke vil innta vitneboksen under saken mot ham, som begynner om 10. november. Men i forrige uke sa forsvarerne hans at de vil hevde at Malvo var sinnssyk i gjerningsøyeblikket og hjernevasket av Muhammad.

Dermed åpner de for at Malvo kan komme til å vitne i saken mot stefaren. Det kan bli påtalemyndighetens sterkeste kort, og kan koste Muhammad livet.

Kjendisadvokater

I tillegg til at saken i seg selv er svært oppsiktsvekkende, er flere av USAs største juridiske navn samlet i retten. Dommeren, LeRoy F. Millette Jr., har 29 års juserfaring, og har håndtert flere store kriminalsaker i USA. Han roses av både forsvarere og aktorer for sin evne til å alltid være rolig, ydmyk og balansert.

Aktor i saken er Paul Ebert. Han har vært i påtalemyndigheten siden 1968, og er svært respektert for sitt arbeid. Ebert blir betegnet som jordnær og folkelig.

Muhammads forsvarere, Peter Greenspun og Jonathan Shapiro, er også blant de mest erfarne i USA. De har hatt en rekke store saker, blant annet flere hvor påtalemyndigheten i Virginia har bedt om dødsstraff.

Kilder: Washington Post, CNN, AP, Virginia-Pilot, InsideBaltimore, ABC 2, Baltimore Sun, Death Penalty Information Center

DRAPSVÅPEN: Politiet mener de to tiltalte brukte en Bushmaster XM15 .223-kalibret rifle til å begå drapene.
TILTALT: Lee Boyd Malvo (18) kan komme til å vitne mot stefaren sin.
TILTALT: John Allen Muhammad (42) risikerer dødstraff hvis han blir funnet skyldig. Her i samtale med forsvarer Peter Greenspun.
BILEN: Fra denne bilen skal Muhammad og Malvo ha skutt og drept ti personer.