Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Kan sette lover til side

Statsministeren, justisministeren og helseministeren holder pressekonferanse klokka 16 om håndteringen av coronakrisa.

LOVENDRINGER: Her legger statsminister Erna Solberg fram sin nye corona-lov. Video: NTB Scanpix / Regjeringen Vis mer
  • Dagbladet TV sender pressekonferansen direkte og saken oppdateres fortløpende.

De tre orienterer om nye tiltak for å håndtere virusutbruddet i Norge og konsekvensene av det. Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, deltar også, og Espen Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet er også til stede.

- Vi har en hverdag som ikke er å kjenne i igjen. Det er mange som kjenner på frykt og uro i disse dager, starter Erna Solberg.

- Dere skal vite at vi gjør det som står i vår makt for å hjelpe. Vi vurderer hele tiden behovet for nye tiltak og hvor de skal settes inn, fortsetter hun.

- Ekstraordinær situasjon

Solberg forteller at myndighetene må ta stilling til helt nye spørsmål og må fatte tiltak for å avstemme problemstillinger. De ser behov for ytterligere tiltak.

- Vi ser behov for ytterligere tiltak. Stortinget jobber raskt og samvittighetsfullt, men det krever tid å fastsette lover eller gjøre unntak fra lover. Vi er nå i ekstraordinær situasjon med behov for å handle raskt, sier Solberg og fortsetter:

- Derfor sender vi nå en proposisjon til Stortinget som gir regjeringen anledning til raskt å fastsette forskrifter, også de som fraviker fra gjeldende lover.

Da kan regjeringen ta nødvendige beslutninger raskere. Virkeområder for fullmaktsloven er bred, og gjelder også utover samfunnskritiske områder.

- Bakgrunnen for dette er krisen vi nå er inne i, som viser at vi ikke har rettslig grunnlag til å fastsette tiltak raskt nok, sier hun.

Solberg opplyser også at Stortinget skal ha anledning til å helt eller delvis oppheve forskriftene regjeringen vedtar, hvis de i etterkant er uenige i dem.

- Nødvendig og forsvarlig

Justisminister Monica Mæland deltar fortsatt via videolink, da hun sitter i karantene til og med i dag, onsdag.

- De er mange av oss som nå har hjemmekontor eller er i hjemmekarantene. Det kan være utrolig kjedelig, men det er viktig å holde ut, vi skal snart tilbake til normalen.

Videre sier Mæland at regjeringen har de siste dagene jobbet med å få på plass en ny lov.

- Det skal brukes når det er nødvendig og når det er forsvarlig.

- Det vil oppstå noen situasjoner hvor lovverket utformet i dag ikke passer i krisa vi står i, sier hun videre.

Den foreslåtte midlertidige loven gjøre det lettere å vedta regler raskt. Dette handler for eksempel om at folk ikke skal miste ytelsene de skulle ha hatt.

- Det skjer ingen endringer nå, men loven gir oss mulighet til å raskt vedta regler på seinere tidspunkt når det er behov for dem. Vi ber om fullmakter, men de skal ikke misbrukes, men benyttes med klokskap.

- Derfor er vi opptatte av å ramme loven kraftig inn. Den er midlertidig, og varer i seks måneder, fortsetter Mæland.

Loven er satt opp til behandling i Stortinget allerede i morgen.

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Støtte til flyselskapene

Mange nordmenn opplever at det nå er vanskeligere å komme seg hjem.

- Grenser og luftrom stenges, og mange land innfører strenge restriksjoner på kort varsel. I går redegjorde utenriksministeren for hvordan regjeringen jobber tett med SAS, Norwegian og Widerøe for å hjelpe nordmenn å komme seg hjem, sier Mæland.

Hun takker flyselskapene for et godt samarbeid og lover at regjeringen vil dekke ekstrautgifter som flyselskapene får ved å opprettholde avganger de ellers ville ha innstilt, eller for flyginger som er nødvendig for å få nordmenn hjem.

Dette gjøres fram til 31. mars.

- Er 31. mars en deadline for nordmenn å komme seg hjem, spør Dagbladet.

- Nei, men det er til da vi har avtale med å hente ut de stedene hvor vi bidrar til at flyselskapene får komme. Vi vurderer om det er mulig å ha det lengre. Flere land stenger ned, og da blir det vanskeligere. Vi kan ikke garantere å hjelpe alle, men vi har store konsentrasjoner av nordmenn noen steder, sier Erna Solberg.

Gladnyheter

- I dag har jeg lyst til å beroliger dere litt, starter helseminister Bent Høie.

Han forteller det norske fellesskapet samler krefter på mange måter og områder akkurat nå.

- Det aller viktigste vi gjør for å stoppe smitte er å følge rådene om håndvask og hosting og holde avstand til folk. I går kom en undersøkelse som viser at hele den norske befolkning har fått med seg akkurat dette. 100 prosent av de spurte sier nå at de vet hva de kan gjøre for å hindre smitte. Det er en veldig god nyhet.

Han advarer om at presset på helsetjenesten er stort og kommer til å bli større.

- De jobber på spreng for å hjelpe pasienter i dag, men ikke minst for å planlegge det som kommer i morgen og dagene etter. De kommer til å trenge hjelp, men også her er det gode nyheter. Sykehus og kommuner har etterlyst ekstra arbeidskraft og opplever en enorm og overveldende respons. Hundrevis, tusenvis av studenter, lærlinger, folk med andre yrker og med pensjonistbakgrunn har meldt seg.

Produksjon av smittevernsutstyr

Mange sykehus og kommuner har også meldt at de mangler smittevernutstyr.

- Alle skal vite at regjeringen gjør det vi kan for å skaffe dette, sier Høie, som påpeker at det til slutt er hans jobb å sørge for at de som går på jobb i helsetjenesten skal gjøre det på en trygg måte.

- En norsk bedrift starter opp med å produsere smittevernspakker, en annen med produksjon av desinfeksjonsvæske, sier Høie og kaller dette for en gladnyhet.

- I dag sørges det for ekstra forsyninger av smittevernutstyr til Oslo kommune, som hadde store mangler, sier Høie, som videre forteller at svensk toll har sendt melding til alle sine stasjoner om å slippe gjennom medisinsk utstyr til Norge.

- Lastebiler med utstyr får nå komme over grensa, sier Høie.

18. MARS: Seks personer har så langt mistet livet som følge av corona-smitte i Norge. Vis mer

Smitte i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttets Line Vold er dette smittetallene i Norge per nå:

  • Smittede totalt: 1423.
  • Siste døgn: 116.
  • Flest menn er smittet og gjennomsnittsalderen er 46.
  • 68 er innrapportert innlagt på sykehus, av dem får 18 intensivbehandling.
  • I alt seks dødsfall i Norge.

Totalt 549 er smittet i Norge. Av disse har 216 ukjent smittevei.

- Dette er tallet vi følger nøye med på, og her har det vært en gradvis stigning, men foreløpig ingen dramatisk stigning, sier hun.

Totalt er testet 28 522 i Norge.

- Dette er et veldig høyt tall i forhold til folketallet, det fjerde høyeste i verden, sier Vold.

Hele Norges coronakart