Stoltenberg kraftig ut mot Kina:

Kan sette Norge i vanskelig skvis

Da Donald Trump anklaget Kina for å «voldta» USA, var det taust. Med tida og en ny amerikansk president, har Kina blitt en retorisk skyteskive for Nato.

KRITISK: Etter et møte med USAs president Joe Biden tirsdag, gikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hardt ut mot Kina. VIDEO: Vegard Kvaale. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter hvert eneste Nato-toppmøte skriver alliansens 30 medlemsland under på en felles slutterklæring. I den står det hva Nato-landene er blitt enige om, og hvilke utfordringer de står overfor.

I slutterklæringene fra 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 og 2019 nevnes «Russland» hele 206 ganger. Bare én gang, i slutterklæringen fra 2019, nevnes «Kina».

Nato «anerkjenner at Kinas voksende innflytelse og internasjonale politikk, presenterer både mulige og utfordringer», skrev forsvarsalliansen da.

To år seinere er Natos budskap langt mer konfronterende.

Kraftig Kina-kritikk

Natt til tirsdag gikk nemlig Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kraftig ut mot Kina overfor norsk presse i Washington, D.C., og sa at Kina «ikke på noen måte deler våre verdier».

Han anklaget deretter kinesiske myndigheter for å undertrykke sin egen befolkning og for å stå bak «verdenshistoriens» mest omfattende overvåkningsstat.

- Det gjør at det ikke lenger er mulig å fornekte at Kinas enorme økonomiske og militære styrke, har betydning for vår sikkerhet, sa Stoltenberg.

Natos generalsekretær var i Washington, D.C. for å møte USAs president Joe Biden, USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, og kraftsalven ble avlevert etter disse møtene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer