- Kan si nei takk!

Ikke gjør som Hydro-sjef Eivind Reiten, maner næringsminister Ansgar Gabrielsen (H). Han ber topplederne takke nei til skyhøye lønnshopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Ansgar Gabrielsen sparer ikke på kruttet etter at sjefen i Norsk Hydro fikk et lønnshopp på nesten 1,2 millioner kroner i fjor. Selv vil ikke Reiten ha noen mening om sin egen superlønn.

- Det er vel ingen som er i tvil om at det er behov for et moderat lønnsoppgjør. Men når du spør om min egen personlige lønn, kan jeg ikke kommentere det. Det må styret gjøre, sier Reiten.

- Opplever du situasjonen som beklemt?

- Nei, sier Hydro-sjefen.

- En frivillig sak

Gabrielsen mener at lønnshoppene både til Reiten og DnB-sjef Svein Aaser er «umusikalske» og kommer på det verst tenkelige tidspunkt - rett før lønnsoppgjøret.

- Dette skaper en uro som jeg kunne vært foruten. Vi har forpliktet oss til å få et moderat lønnsoppgjør for å sikre norske arbeidsplasser, sier Gabrielsen.

Han mener Hydro-styrets avgjørelse er lite klok, og at topplønna ikke er i tråd med avtalen om å gi beskjedne tillegg.

- Selv om et styre har fattet en beslutning om lønn, er det en frivillig sak for toppledere om de vil ha den. Topplederen har ansvar ut over sin egen lommebok, sier Gabrielsen.

- Mener du at Eivind Reiten ikke burde ta imot så høy lønn?

- Jeg vil ikke oppfordre Eivind Reiten til noe som helst, sier statsråden, som understreker at han uttaler seg om topplederne generelt.

Kan straffe styrene

Det er likevel klart at han ikke vil at styrene i hel- og halvstatlige selskaper skal åpne lommeboka for topplederne. Han sier at evnene til å høre på denne typen signaler vil bli lagt vekt på når nye styrer skal utnevnes.

- Eierens vilje er at man viser tilbakeholdenhet. Da forventer jeg at man hører på signalene. Hvis ikke har man fått en strek i margen til dommens dag, når man skal se hvem som skal fortsette og hvem som ikke skal det.

Millioner i bonus

Hydro-sjef Eivind Reiten fikk en bonus på 630 000 kroner for selskapets gode resultater i fjor. I tillegg fikk han en lønnsøkning på 550 000 kroner til 4,2 millioner kroner. I år fryses lønna, men bonusmulighetene fordobles.

- Hvis Reiten mener han har fortjent høyere lønnsøkning enn alle andre, skulle jeg gjerne sett ham argumentere for det. Jeg tror han har en dårlig sak, sier LO-nestleder Roar Flåthen.

MISFORNØYD : Næringsminister Ansgar Gabrielsen kaller det umusikalsk å gi Hydro-sjefen et lønnstillegg som er like stort som statsministerens lønn.