- Kan sistemann skru av lyset?

- Dette er ikke en militær oppgave, sier Forsvaret og nekter å betale for pyntelys på Akershus festning.

LYSER OPP: Akershus festning er blant Oslos største attraksjoner. Men prydbelysningen har liten militær verdi, mener Forsvaret, som føler at de blir pådyttet regninga. Foto: Christian Roth Christensen
LYSER OPP: Akershus festning er blant Oslos største attraksjoner. Men prydbelysningen har liten militær verdi, mener Forsvaret, som føler at de blir pådyttet regninga. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hele handler om ny lyssetting av Akershus festning, et av kongerikets mest betydelige slott og et av de største landemerkene midt i Oslo sentrum.

Forsvarsdepartementet har bevilget penger til å oppgradere prydbelysningen med ny lyssetting. Forsvarsbygg, som forvalter Forsvarets eiendommer, fikk oppdraget. Men nå krangles det om hvem som skal betale for driften av alle lysene. Strøm og vedlikehold vil koste omlag en halv million kroner i året. Det vil Forsvaret bruke på andre ting.

Vil ikke skrive under «Forsvaret er største bruker på Akershus festning. Forsvarsbygg har derfor hatt en rekke henvendelser til Forsvaret i saken uten å kunne fremskaffe en intensjonsavtale», skriver Forsvarsbygg i frustrasjon til departementet.

Eiendomsforvalteren mener nemlig Forsvaret som største bruker på Akershus festning må følge «husleiemodellen», som innebærer at kostnadene deles på alle som berøres eller har nytte av prosjektet. Altså at Forsvaret skal betale for drift.

Forsvarsstaben har på sin side gjort det klart at prydlys på festningen verken er noe de militært sett har særlig nytte av, eller som de ser som en del av Forsvarets oppgave eller behov. De nekter å skrive under på en avtale om et tiltak de ønsker å si nei til.

«Kostnadene for et tiltak som ikke er innrettet mot å dekke Forsvarets behov bør heller ikke belastes Forsvaret», er den klare meldingen Forsvarsbygg har fått fra sin største leietager.

Vil ikke ta parti Den over 700 år gamle Akershus festning huser blant annet Akershus slott med Det kongelige mausoleum, Hjemmefrontmuseet, Forsvarsmuseet, Forsvarsdepartementet og en rekke andre kjente bygg og virksomheter. I alt er det snakk om 170 dekar og 91 000 kvadratmeter bygningsmasse som Forsvarsbygg har fått i oppdrag å prydbelyse. Festningen er blant Oslos største attraksjoner.

I og med at Forsvaret nekter å ta regningen, har Forsvarsbygg sendt saken tilbake til Forsvardepartementet og bedt de gripe inn og bestemme.

- Vi i Forsvarsdepartementet er bedt om å avdømme saken. Det vi har gjort er å sende den tilbake til Forsvarsbygg, der vi ber dem se på andre muligheter for å få penger til drift. Det er ikke uvanlig at private stiftelser, kommunen eller andre aktører er med på å ta regningen for denne type ding. Belysningen er jo noe som skal få festningen til å bli både pen og hyggelig. Det kommer alle til gode, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

- Forstår departementet at Forsvaret reagerer på at de kanskje må betale for prydbelysning for turister?

- Vi er ikke så følelsesstyrt i departementet, og tar Forsvarets standpunkt til etterretning. Samtidig ber vi Forsvarsbygg se etter andre muligheter, svarer hun.