- Kan sistemann skru av lyset?

- Dette er ikke en militær oppgave, sier Forsvaret og nekter å betale for pyntelys på Akershus festning.

LYSER OPP: Akershus festning er blant Oslos største attraksjoner. Men prydbelysningen har liten militær verdi, mener Forsvaret, som føler at de blir pådyttet regninga. Foto: Christian Roth Christensen
LYSER OPP: Akershus festning er blant Oslos største attraksjoner. Men prydbelysningen har liten militær verdi, mener Forsvaret, som føler at de blir pådyttet regninga. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hele handler om ny lyssetting av Akershus festning, et av kongerikets mest betydelige slott og et av de største landemerkene midt i Oslo sentrum.

Forsvarsdepartementet har bevilget penger til å oppgradere prydbelysningen med ny lyssetting. Forsvarsbygg, som forvalter Forsvarets eiendommer, fikk oppdraget. Men nå krangles det om hvem som skal betale for driften av alle lysene. Strøm og vedlikehold vil koste omlag en halv million kroner i året. Det vil Forsvaret bruke på andre ting.

Vil ikke skrive under «Forsvaret er største bruker på Akershus festning. Forsvarsbygg har derfor hatt en rekke henvendelser til Forsvaret i saken uten å kunne fremskaffe en intensjonsavtale», skriver Forsvarsbygg i frustrasjon til departementet.

Eiendomsforvalteren mener nemlig Forsvaret som største bruker på Akershus festning må følge «husleiemodellen», som innebærer at kostnadene deles på alle som berøres eller har nytte av prosjektet. Altså at Forsvaret skal betale for drift.

Forsvarsstaben har på sin side gjort det klart at prydlys på festningen verken er noe de militært sett har særlig nytte av, eller som de ser som en del av Forsvarets oppgave eller behov. De nekter å skrive under på en avtale om et tiltak de ønsker å si nei til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer