- Kan skade forholdet mellom Norge og Kina

Kinesisk UD mener nobelkomiteen gjør ære på kriminell.

KINESISK DISSIDENT:  Nobelkomiteen ga i dag nobelprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo. Foto: Scanpix
KINESISK DISSIDENT: Nobelkomiteen ga i dag nobelprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BEIJING/OSLO: (Dagbladet): Kinas utenriksdepartement sier at årets fredspris vil kunne skade forholdet mellom Norge og Kina. Tallsmann Ma Zhaoxu sier videre at nobelkomiteen skader Nobels prinsipper med å ære «den kriminelle Liu Xiaobo», melder Ap.

— Dette er en uanstendighet mot fredsprisen, heter det i en uttalelse som er lagt ut på nettsidene www.mfa.gov.cn.

- Nobelprisen burde gis til de som arbeider for å fremme etnisk harmoni, internasjonalt vennskap, nedrustning og de som holder fredsmøter. Dette var (Alfred) Nobels ønsker, sier talsmannen ifølge NTB. Han føyer til at Liu Xiaobo, årets fredsprisvinner, er funnet skyldig i å ha brutt kinesisk lov og dømt til fengsel av kinesisk rettsvesen.

- Hans handlinger strider mot formålet med Nobels fredspris. Ved å gi prisen til dette mennesket, har Nobelkomiteen krenket og fornærmet prisen, sier Ma og understreker at tildelingen vil kunne skade forholdet mellom Kina og Norge.

Kultur- og presseattache Tone Helene Aarvig sier det foreløpig er stille rundt den norske ambassaden i Beijing.

- Det er vanskelig å si hva vi kan forvente, sier hun til Dagbladet.

Liu Xiabo ble arrestert av kinesiske myndigheter i fjor. 1. juledag ble han dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet.

Lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, har gitt uttrykk for at han var forberedt på kritikk i forbindelse med tildelingen.

- Vi har ikke hatt som formål å sette Nobelkomiteen på kartet. Men når en mann blir dømt til elleve års fengsel for å uttrykke sin mening, er det umulig for oss ikke Å gi ham prisen når vi har gitt den til en rekke menneskerettighets-
forkjempere i mange land. Det bør ikke bli sagt at Nobelkomiteen bare tør å gi Fredsprisen til menneskerettighets-
forkjempere i mindre land, sa han da han offentliggjorde Fredsprisvinneren i formiddag.