FLYULYKKE: 96 personer omkom i morgentimene i en flyulykke ved flyplassen i Smolensk vest i Russland. Foto: SCANPIX
FLYULYKKE: 96 personer omkom i morgentimene i en flyulykke ved flyplassen i Smolensk vest i Russland. Foto: SCANPIXVis mer

Kan skade forholdet mellom Russland og Polen

Presidentflyet var på vei for å minnes Stalins nedslaktning av polske offiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er en menneskelig tragedie hvor mange mennesker har mistet livet, men det er også en veldig symbolsk tragedie, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Jakub M. Godzimirski.

96 personer omkom i morgentimene i en flyulykke ved flyplassen i Smolensk vest i Russland.

Blant de omkomne var Polens president Lech Kaczynski, kona Maria, sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, hærsjef Franciszek Gagor, presidentens stabsjef og viseutenriksminister Andrzej Kremer.

Katyn-massakrenFlyet var på vei fra Warszawa i Polen med den polske presidenten og hans delegasjon for å markere Katyn-massakren, hvor 20 000 polske offiserer ble drept av Stalin.

- Katyn-massakren er en europeisk og polsk traume og det er spesielt symbolsk at den polske presidenten døde akkurat her, sier Nupi-forskeren. Godzimirski håper den tragiske flyulykken hvor den polske president Lech ikke får påvirkningen på forsoningsarbeidet mellom Russland og Polen.

- Jeg håper dette ikke får negativ påvirkning, men heller kan virke forsonende på de to landene, sier Godzimirski. Begge landene har nå satt ned hver sin kommisjon som skal granske ulykken.

- Russlands statsminister Vladimir Putin har allerede ringt til den polske statsministeren og utrykt sorg og medfølelse, og jeg tror begge sider kommer til å jobbe for at dette ikke blir en kilde til en ny splittelse mellom de to landene, sier forskeren.

KonspirasjonsteorierNupi-forskeren håper nå at ikke krefter i Polen og Russland forsøker å slå politisk mynt på ulykken.

TRAGEDIE: - Dette er en menneskelig tragedie hvor mange mennesker har mistet livet, men det er også en veldig symbolsk tragedie, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Jakub M. Godzimirski. Foto: NUPI
TRAGEDIE: - Dette er en menneskelig tragedie hvor mange mennesker har mistet livet, men det er også en veldig symbolsk tragedie, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Jakub M. Godzimirski. Foto: NUPI Vis mer

- Det vil alltid være en del konspirasjonsteorier ved en slik ulykke, men dette er en ulykke som kunne skjedd på vei til Bergen og jeg håper den ikke bli tolket som noe mer enn det, sier han.

- Hvordan tror du Kacynski vil bli husket som president?

- Som den polske presidenten som døde på vei til Katyn, sier Godzimirski.

DREPT: Blant de omkomne var Polens president Lech Kaczynski, kona Maria, sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, hærsjef Franciszek Gagor, presidentens stabsjef og viseutenriksminister Andrzej Kremer. Foto: SCANPIX
DREPT: Blant de omkomne var Polens president Lech Kaczynski, kona Maria, sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, hærsjef Franciszek Gagor, presidentens stabsjef og viseutenriksminister Andrzej Kremer. Foto: SCANPIX Vis mer