- Kan skade forholdet til Russland

NUPI-forsker advarer mot risikoen ved norsk eierskap i Stockman

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble det klart at Statoil og Hydro slår sammen olje- og gassvirksomheten. En av de viktigste grunnene for fusjonen er et ønske om å styrke sjansene i internasjonale budrunder om nye olje- og gassfelt.

Nå skal regjeringen starte den reneste sjarmoffensiven for å få en ny sjanse til å komme inn på eiersiden til verdens største gassfunn offshore - Stockman.

Til våren skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møte Russlands president Vladimir Putin for å forsøke å gi Norge en ny sjanse i tøffe forhandlingsrunder med russerne, skriver Nettavisen.

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Indra Øverland, advarer mot å være for ensidig positiv til norsk eierskap i det store russiske gassfeltet.

Smittefare

- Man må ikke glemme nedsiden ved en eventuell deltakelse. Ved å delta i et samarbeidet på så stor skala og med så sterk politisk involvering øker man også risikoen for forviklinger i forholdet til Russland, sier Øverland til Dagbladet.no.

Øverland er leder for NUPIs energiprogram og har jobbet med Nordområde-politikk i en årrekke.

- Ved å delta på eiersiden i Stockman-feltet øker man innsatsen. Gevinsten kan bli stor i form av integrasjon mellom norsk og russisk industri og økt samarbeid om miljøet i nordområdene, men tapet kan også bli stort hvis ting går galt, sier NUPI-forskeren.

ADVARER: - Man må ikke glemme nedsiden ved en eventuell deltakelse, sier NUPI-forsker Indra Øverland til Dagbladet.no. Her ser man Russlands statsminister Mikhail Fradkov sammen med statsminister Jens Stoltenberg da de besøkte Hydros landanlegg for gassen fra Ormen Lange tidligere i år. Foto: SCANPIX
ADVARER: - Man må ikke glemme nedsiden ved en eventuell deltakelse, sier NUPI-forsker Indra Øverland til Dagbladet.no. Her ser man Russlands statsminister Mikhail Fradkov sammen med statsminister Jens Stoltenberg da de besøkte Hydros landanlegg for gassen fra Ormen Lange tidligere i år. Foto: SCANPIX Vis mer

Han frykter en såkalt «toveis smittefare». Han mener det er en fare for at eventuelle problemer med prosjektet kan smitte over på det generelle forholdet mellom Russland og Norge. På samme måten kan en helt annen konflikt «smitte over» på Stockman-samarbeidet.

Mongstad-effekten

Under Mongstad-utbyggingen brukte Statoil seks milliarder kroner mer enn planlagt. En slik overskridelse i forbindelse med Stockman-utbyggingen ville ifølge Øverland kunne påvirke forholdet mellom Russland og Norge på helt andre områder som handel, fiskerier og forsvar.

På samme måten vil andre stridssaker som for eksempel en fiskeristrid kunne ødelegge for samarbeidet om Stockman-utbyggingen.

- Samtidig er det veldig viktig å understreke at jeg ikke er i mot norsk deltakelse. Det er bare viktig at risikoen, inkludert risikoen for det politiske forholdet mellom de to landene, blir tatt med i beregningen, sier Øverland. Han tror deltakelse i Stockman også kan føre til et bedre samarbeid mellom Russland og Norge om forvaltningen av nordområdene, industriutvikling og miljøvern.

- Kan skade forholdet til Russland
STORT TAP?: Ved å delta på eiersiden i Stockman-feltet øker man innsatsen. Gevinsten kan bli stor i form av integrasjon mellom norsk og russisk industri og økt samarbeid om miljøet i nordområdene, men tapet kan også bli stort hvis ting går galt, sier NUPI-forsker Indra Øverland.