TANNHELSE: Nils Sundling skal starte Norges første tannklinikk der utenlanske tannleger skal jobbe. Foto: Privat
TANNHELSE: Nils Sundling skal starte Norges første tannklinikk der utenlanske tannleger skal jobbe. Foto: PrivatVis mer

Kan skape språkhull i journalene med latviske tannleger i Norge

Tannlegeforeningen reagerer på Norges første lavpris-tannklinikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter sommeren kommer tannlegekontoret som importerer latviske tannleger for å presse ned prisen på tannbehandling.

- Kvalifikasjonen er akkurat den samme som norske tannleger. I Norge er prisnivået høyt og her har folk muligheten til å få samme behandling til lavere pris, sier mannen bak prosjektet, Nils Sundling, til Dagbladet.

Det var Moss Avis som først omtalte saken om prosjektet som skal være et lavpristilbud for norske tenner.

Slipper skatt til Norge Tannlegene fra Latvia skal i utgangspunktet jobbe to ukers turnus, to uker i Norge, to uker i Latvia.

På denne måten slipper de også å betale skatt til Norge.

- Vi har en del spesialister som kommer til å være her i korte perioder, for å utføre større inngrep. Det er reglene som er slik at de slipper å batale skatt, men det er ikke bakgrunnen for at vi velger å gjøre det på denne måten, sier Sundling.

Han mener at hvis latviere vil flytte til Norge i stedet for å pendle, vil de være velkommen til det.

Sundling er ikke tannlege selv, men har jobbet i Baltikum i over ti år og kjenner godt til kulturen. Han har blant annet bygd opp en rekke telefonsentre i landene.

Vil tjene over gjennomsnittet Ifølge Sundling skal tannlegene tjene rundt 500 000 norke kroner i året.

- Det er over det en gjennomsnittlig nordmann tjener, og litt under det norske tannleger tjener. Det er mye mer enn de tjener i hjemlandet, sier han.

Språkhull i journalføring I Norge er det et krav om at journalene skrives på norsk. Tannlegeforeningen reagerer kraftig på at tannlegene ikke skal kunne uttrykke seg og skrive på norsk, ifølge Moss Avis.

Sundling hevder at norskopplæring vil bli gitt før de starter å jobbe i Norge.

- De skal kunne kommunisere på et nivå før de begynner. Jeg er overrasket over reaksjonen fra foreningen, sier Sundling.

- Vi vil også ansette noske tannlegeassistenter som skal være til stede under hele behandlingen for å sørge for at pasientene er trygge på hva som blir sagt, sier han.

City Dental i Sverige har vært i drift i noen år og skal være noe av det samme konseptet.

- Bekymret Tannlegeforeningen er bekymret på pasientenes vegne over at tannlegene ikke kommer til å være gode nok i norsk og mener dette kan gå ut over pasientsikkerheten.

- Det høres ikke betryggende ut at tannlegene skal ha et intensivkurs i norsk.  Her snakker vi om å kunne oppfylle kravene til informasjon, kommunikasjon og pasientrettigheter, slik lovverket pålegger oss, sier kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten Rolstad, til Dagbladet.

Han mener tannlegen må kunne ha en god dialog med pasienten og pasienten må bli velinformert om fordeler og ulemper ved alternative behandlinger og tror ikke det holder å ha en norsk tannlegeassistent til stede under behandling.

- En tannlege må skrive journalene selv, og det er tannlegen som har ansvaret.

En rekke krav Han viser til at det stilles en rekke krav til den som skal drive en tannlegepraksis.

- Slik vi forstår det, må de latviske tannlegene registrere seg som selvstendig næringsdrivende, fordi de skal jobbe her bare i deler av året. Å drive en næringsvirksomhet i Norge er komplisert, det er en rekke ting man må sette seg inn i, sier han.

Tannleger skal blant annet være kjent med hvilke rettigheter pasientene har i Norge, for eksempel tilfeller som eventuelt dekkes av staten gjennom folketrygden, og sørge for at pasientene får nyte godt av de økonomiske ordningene de har krav på.

- Hvem tar ansvaret for å følge opp omfattende behandlinger og komplikasjoner, hvis noe går galt, og tannlegen har reist tilbake til hjemlandet? Tannlegene må også sette seg inn i klagemuligheter som gjelder i Norge, sier Rolstad.

Tannlegene må sørge for medlemskap i Norsk pasientskadeerstatning.

- Dersom noe høres for godt ut til å være sant, så er det som regel det. Uansett er sikkerheten for pasientene det aller viktigste, og det er her vi er mest bekymret.

BEKYMRET: Morten Rolstad er skeptisk til at latviere skal jobbe som tannleger i Norge. Foto: Den Norske Tannlegeforening
BEKYMRET: Morten Rolstad er skeptisk til at latviere skal jobbe som tannleger i Norge. Foto: Den Norske Tannlegeforening Vis mer