SLORAVEIEN 4: Poltiet undersøkte stort og smått i Sloraveien 4 i dagene Tom Hagen satt i varetekt. De får nå gjennomføre ytterligere ransakinger. Foto: Lars Eivind Bones
SLORAVEIEN 4: Poltiet undersøkte stort og smått i Sloraveien 4 i dagene Tom Hagen satt i varetekt. De får nå gjennomføre ytterligere ransakinger. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ransaking hos Tom Hagen:

Kan skjule drapsbevis

Politiet får fortsette ransaking hos Tom Hagen. Det beslutter Nedre Romerike tingrett etter at forsvarer klagde inn ransakingen.

Publisert

Nedre Romerike tingrett har kommet med sin beslutning i spørsmålet om politiet kan gjøre nye undersøkelser i Sloraveien 4, boligen til Tom Hagen.

Tingretten har besluttet at politiet fortsatt får ransake eiendommen.

Politiet har også ransaket Tom Hagens luksushytte på Kvitfjell, men opplyser i kjennelsen at de er ferdig med undersøkelsene på stedet.

Bevisjakt

Retten vurderer det slik at både boligen og hytta er steder hvor det er overvekt av sannsynlighet for å kunne finne bevis som har betydning for oppklaring av saken.

«Retten legger til grunn at de ransakinger og undersøkelser som nå foretas har en annen karakter og intensitet enn de ransakinger som er utført tidligere, og slik sett er det ikke avgjørende politiet har fått tilgang til boligen tidligere», skriver Nedre Romerike tingrett.

Tingretten legger til grunn at politiet har adgang til ransaking selv om mistankegrunnlaget mot ham ikke er så sterkt at det kan konstateres skjellig grunn, slik Eidsivating lagmannsrett konstaterte torsdag.

«For øvrig anser retten det klart at det er skjellig grunn til å mistanke om at et drap kan ha skjedd og at handling kan ha foregått der, d.v.s. i Hagens bolig.»

- Må tåle betydelige inngrep

KOMMUNIKASJON: Motpartene i Hagen-saken skal ha kommunisert via Bitcoin. Slik ble det gjort, og slik kan politiet koble en potensiell gjerningsperson til denne kommunikasjonen. Video: Marie Røssland Vis mer

Retten understreker at saken etterforskes som en svært alvorlig forbrytelse, mest sannsynlig et drap, alternativt en bortføring.

«Dette tilsier i utgangspunktet at berørte må tåle betydelige inngrep før disse kan vurderes som uforholdsmessige. At en slik gjennomgang av boligen medfører en stor tilleggsbelastning for Tom Hagen – i tillegg til øvrige belastninger som han har vært utsatt for – er ikke tvilsomt», skriver tingretten.

Retten mener at ransakinger og undersøkelser som nå foretas har en annen karakter og intensitet enn de ransakinger som er utført tidligere, og slik sett er det ikke avgjørende politiet har fått tilgang til boligen tidligere.

Tok saken til retten

Det var Hagen-forsvarer Svein Holden som tok saken til retten. Politiet hadde varslet at de ville gjøre en såkalt tredjemannsransaking av bolig og Hagens hytte på Kvitfjell inn for retten.

- Vi mener at politiet ikke har adgang til å ransake Sloraveien 4. Derfor har vi løftet spørsmålet inn for tingretten. Det er noe uklart hvilken kompetanse tingretten har i et slikt spørsmål. Vi avventer derfor rettens avgjørelse, sa Holden til Dagbladet onsdag.

Etter kjennelsen torsdag kommenterer politiet at undersøkelsene er ledd i etterforskingen av hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

- Formålet med etterforskningen er å bringe klarhet i hva som har skjedd, hvordan, hvem som står bak, og hva som er motivet. Politiet søker etter bevis både for og imot enkeltpersoners skyld, og i en bred og objektiv etterforskning er en viktig oppgave for politiet også å ivareta fornærmedes rettsvern, sier politiadvokat Haris Hrenovicai pressemeldingen.

Tom Hagen ble løslatt fredag i forrige uke etter at Eidsivating lagmannsrett fant at det ikke var skjellig grunn til mistanke mot den 70-årige milliardæren.

Det vanskeliggjorde politiets ønske om ytterligere undersøkelser av boligens hans, fordi ransaking av boligen til en siktet krever at det er skjellig grunn til mistanke mot vedkommende.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Tredjemannsransaking innebærer at politiet ransaker hjemme hos andre enn den siktede eller mistenkte.

Politiet opplyste i helga at de fortsatt mener Hagen-huset er åstedet for drapet på Anne-Elisabeth Hagen, og at de derfor vil fortsette undersøkelsene der, uavhengig av hvordan lagmannsretten ser på mistankegrunnlaget mot Tom Hagen.

- Fortsatt tilgang til bolig og også andre eiendommer er derfor sentralt for etterforskningen, sa påtaleleder Haris Hrenovica i helga.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Tom Hagens forsvarer Svein Holden har vært svært kritisk til at politiet har gjennomført slike ransakelser, og har stilt seg spørrende til om politiet har adgang til å gjennomføre dem, og gikk derfor til retten.

Ransakingene hjemme hos Hagen og på hytta hans har ført til inngående debatt mellom jurister på om hvorvidt politiet har lov til å gjennomføre dem eller ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer