Kan skottene vise Braveheart til barna sine hvis de stemmer nei til selvstendighet?

Knapp meningsmålingsledelse for de som vil si nei til det forfedrene kjempet med blod og sverdslag for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STIRLING (Dagbladet): - De skotske styrkene ventet til engelskmennene var utpå brua til de slo til. Engelskmennene ble presset tilbake, brua kollapset og skottene vant til slutt slaget, sier Charlie Allen, ihuga tilhenger av skotsk uavhengighet og leder i den veldedige organisasjonen Clanrald Trust

Torsdag avgjør skottene om de skal løsrive seg fra Storbritannia eller ikke. De har gjort det før. Men da med mer brutale midler.

- Fritt Skottland Allen står på Stirling Bridge, 40 minutters kjøring nord for Glasgow. Her bekjempet de skotske troppene ledet av William Wallace i 1296 engelskmennene. Et slag filmseere verden over ble kjent med i Mel Gibson-storfilmen Braveheart. Wallace sikret, i hvert fall for en periode, skotsk uavhengighet.

Ja-sida, som ønsker selvstendighet, har mulighet til å vinne torsdag, men nei-sida ligger et lite sverdslag foran på meningsmåligene. Hva ville William Wallace sagt. Allen tror ikke han hadde brydd seg stort om meningsmålinger. 

- Han ville ha et fritt Skottland, og at vi skulle ha mulighet til å velge vår egen skjebne. Når vi har muligheten til det nå, håper jeg vi bruker det til endre landets framtid, sier Allan. 

Han er sikker på seier på torsdag, på tross av litt meningsmålingsmotvind.

- 98 prosent har registrert seg for å velge. Noe sånt har aldri skjedd før. Vi har våknet opp som nasjon. Jeg tror flertallet vil gjennomskue skremselspropagandaen fra nei-sida, sier Allan.

Jobber med film Selv jobber han med å koreografere kamp- og slagscener i filmer og TV-serier, og å trene opp skuespillere og entusiaster, som igjen blir leid inn av produksjonsselskapene. Han har bidratt i filmer som Gladiator, Kong Arthur, Valhalla Rising, Robin Hood (fra 2009 med Russel Crowe) og Thor 2, og vet hva de kan bety for historieforståelsen til folk flest.

- Braveheart-filmen tar noen snarveier historisk sett. Men den vekket folk. Filmen fortalte om en nasjonalhelt som folk ikke visste så mye om. Jeg tror den vil bli vist i mange år framover uansett hva som skjer. 

HISTORISK GRUNN:  Den opprinnelige brua kollapset. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HISTORISK GRUNN: Den opprinnelige brua kollapset. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer