Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan skyldes feil ved tennsystemet

Leder av Den Norske skytebasforening, Trond Eeg Vatne, tror etterforskerne kan få en vanskelig jobb når de skal kartlegge årsaken til sprengningsulykken i Namsos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter alt å dømme er dette en teknisk svikt, og det kan ha vært noe galt med tennsystemet. Sprengningsplanen kan dokumentere mye av arbeidet, men det kan bli vanskelig å finne feilen, sier Eeg Vatne til Dagbladet.no.

- Det viktigste er likevel å finne årsaken til ulykken, og ikke jakte på en syndebukk. Jeg kan ikke tenke meg at noen gjør slikt med hensikt.

De alle fleste sprengningsulykkene skjer på grunn av steinsprut, men ifølge Eeg Vatne skjer det svært få uhell under sprengning i tunneler.

- I begynnelsen av arbeidet, når man skal lage selve hullet inn i fjellet, er det obligatorisk å dekke så godt at det ikke spruter stein fra røysene. Det er enorme mengder energi som skal ut. Steinene har bare én vei å gå, og det er ut. Derfor henges det opp gummimatter for å sikre området, sier han.

Eeg Vatne sier han er overbevist om at sprengningsarbeiderne fulgte sikkerhetsprosedyrene.

- Utfra den beskrivelsen jeg leser i Dagbladet.no, ser det ut til at steinene har fløyet langt. Når man sprenger en tunnel, og ikke dekker til, kan steinene fyke opptil 700-800 meter. Hvis de ikke har dekket til, er det svært bekymringsverdig. Men det er jeg nesten helt sikker på at de har gjort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling