MINST 16 DREPT: Minst 16 mennesker ble drept da ei kraftig bombe gikk av ved hindualteret Erawan, midt i sentrale Bangkok. Ingen har tatt på seg ansvaret. Foto: John Vincent / Demotix / Corbis / NTB Scanpix
MINST 16 DREPT: Minst 16 mennesker ble drept da ei kraftig bombe gikk av ved hindualteret Erawan, midt i sentrale Bangkok. Ingen har tatt på seg ansvaret. Foto: John Vincent / Demotix / Corbis / NTB ScanpixVis mer

- Kan skyldes maktkamp i forkant av kongens død

En rekke ulike aktører kan stå bak bomba i Bangkok, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er høyst bekymringsfullt. Denne typen terror kjenner vi så altfor godt fra Midtøsten, men er er veldig utypisk for Thailand, sier Stein Tønnesson, forsker og Sørøst-Asia-ekspert ved Peace Research Institute Oslo (Prio), til Dagbladet.

I ettermiddag norsk tid gikk ei kraftig bombe av i sentrum av Bangkok, nær hindualteret og turistattraksjonen Erawan-alteret. Minst 16 mennesker er døde og flere titalls skadd. Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for bomba - og Tønnesson er heller ikke veldig optimistisk med tanke på noensinne å få vite hvem som står bak.

- Det kan være fryktelig mange forskjellige aktører. Noen kan alltids tre fram og ta på seg ansvaret - men de vil ikke nødvendigvis snakke sant, sier han.

- Skremmebombe Erawan-alteret ligger midt i Bangkoks største kjøpesenterdistrikt og er et populært turistmål, men lite tyder på at angrepet er religiøst motivert; det er ingen kjent konflikt mellom hinduer og andre religiøse grupper i Thailand. Landets myndigheter har allerede erklært at aksjonen var ment å ramme landets myndigheter og økonomi, spesielt turismen.

- Denne bomba er nok detonert for å skremme. Aksjonen kan være gjennomført av enhver aktør som ønsker å svekke den militære regjeringen, sier Tønnesson.

Thailand har vært preget av en rekke alvorlige politiske konflikter de siste åra. Størst oppmerksomhet er viet kontroversene rundt tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og den påfølgende konflikten mellom de såkalte gul- og rødskjortene. I sør har muslimske separatister stadig utført angrep og terroraksjoner - men Tønnesson har ikke veldig mye tro på at de står bak dagens eksplosjon.

- FÅR NEPPE VITE SANNHETEN: Fredsforsker og Sørøst-Asia-ekspert Stein Tønnesson anser sjansen for å komme til bunns i hvem som sto bak bombeaksjonen, som liten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
- FÅR NEPPE VITE SANNHETEN: Fredsforsker og Sørøst-Asia-ekspert Stein Tønnesson anser sjansen for å komme til bunns i hvem som sto bak bombeaksjonen, som liten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- De har stort sett angrepet mål i sør, og aldri i Bangkok. Det er heller ikke noen spesiell grunn til at de skulle angripe hovedstaden nå, sier han.

Militærstyrt Thailand har det siste året vært styrt av en militærjunta etter et kupp i mai i fjor. I tillegg er landets elskede konge Bhumibol (88) syk, og det antas at han dør om ikke altfor lenge. Tønnesson forklarer at bombeaksjonen kan skyldes maktkamp i forbindelse til kongens ventede død; det forventes at de militære vil gi fra seg makten når så skjer.

- Det kan dreie seg om hvem som får innflytelse når kongen er død og arverekkefølgen er klar. De militære er lojale mot kongen, men det foregår et maktspill innad i hæren, og det fins krefter som vil svekke statsministeren (tidligere forsvarssjef Prayut Chan-o-cha). I tillegg har Thaksin (som er tidligere politimann) støttespillere i politiet, som på flere felt står i opposisjon til militæret, sier forskeren.

Tønnesson forklarer også at Thaksin har nære forbindelser til kronprins Vajiralongkorn, og kan se for seg fordeler dersom han overtar tronen etter sin far. Men kronprinsen er svært omstridt og upopulær etter en rekke skandaler, og anklages for å være en regelrett gangster.

- Prinsesse Sirindhorn er langt mer populær i folket, sier Sørøst-Asia-eksperten.

Han sier det slett ikke er utenkelig at bomba er detonert av krefter som allerede kjenner til planene for maktfordelingen etter kongens død.

Flere nettverk Han forklarer videre at bildet kompliseres av flere nettverk, bl.a. et «monarkinettverk» bestående av aktører innen det gamle industri- og handelssjiktet i sør.

- Mot disse står et mer moderne bondenettverk, som har hatt en politisk oppvåkning de siste åra. De er interessert i saker som bedre infrastruktur, goder fra staten.

Thaksin vant fem valg på rad, med et stort flertall bak seg, før han ble kastet av de militære i 2006. Søsteren Yingluck satt som statsminister da de militære kuppet makten i fjor.

- Men folkeflertallet bak Thaksin har foretatt seg bemerkelsesverdig lite i det siste. De har inntatt en vente-og-se-holdning når det gjelder situasjonen etter kongens død, sier Tønnesson.

Han forklarer at det i anti-Thaksin-leiren - dvs. i store deler av middelklassen og i militæret - er en utbredt oppfatning at demokratiet ikke fungerer, siden en «folkeforfører» har kunnet vinne valget gang på gang.

- Derfor kan det også tenkes at Thailand får en forfatning som er demokratisk i navnet, men i virkeligheten er begrenset, sier han.

- Veldig tragisk Forskeren uttrykker stor sorg over de kaotiske politiske forholdene i Thailand. Grunnloven av 1997 ga dem sjanser til å bli et viktig demokratisk land, men siden har det gått nedover, sier han.

KONGEN SYK: 88-årige kong Bhumibol er syk, og det ventes at han dør snart. Bildet er fra juni, da han var innlagt på sykehus. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP / NTB Scanpix
KONGEN SYK: 88-årige kong Bhumibol er syk, og det ventes at han dør snart. Bildet er fra juni, da han var innlagt på sykehus. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Selv skulle han etter planen arrangere en konferanse i Bangkok seinere i år - men på grunn av den ustabile situasjonen har han flyttet arrangementet til Singapore.

- Det er veldig tragisk for Thailand. Tidligere har man kunnet føre frie diskusjoner der, men alt tyder på at den tida er forbi. De er nærmest utradert som en aktør i internasjonal politikk, sier Stein Tønnesson.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram