Kan skyldes sigarettglo

GVTEBORG (Dagbladet): To gutter - 15 og 18 år gamle - har i politiavhør bekreftet at nødutgangen ble åpnet og at det ble snikrøykt i trapperommet bak scenen. En sigarettsneip skal ha blitt knipset mot en papp- og papirhaug, noe senere tok det fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosive røykgasser utviklet seg og katastrofen i festlokalet på Hisinge var et faktum.

Politiet i Göteborg ville i går kveld ikke kommentere Dagbladets opplysninger. Ledelsen ved politikammeret viste til at de har taushetsplikt og at de av hensyn til den videre etterforskningen ikke vil kommentere opplysninger om brannårsaken.

To unge gutter - bare 15 og 18 år gamle, som er identiske med to av de åtte arrangørene av Halloween-festen _ er avhørt flere ganger av etterforskerne. I avhørene skal det ha kommet fram opplysninger som styrker antakelsene om at brannen ble påtent av en eller flere sigarettsneiper.

Sveriges fremst brannekspert, branningeniør Kåre Brandsjö, har siden fredag formiddag assistert brannetterforskerne i Göteborg.

Påsatt
Overfor Dagbladet bekreftet Brandsjö i går kveld at han personlig er av den oppfatning at brannen må være påsatt.

- Min oppfatning er basert hendelsesforløpet, som ligner på andre store branner i restauranter og på hoteller. Alt taler for at brannen har startet i den kombinerte trappeoppgangen og nødutgangen, sier Brandsjö.

- Brannen utvikles uten at den oppdages. Først når noen ser grå røyk sive ut av ventilene bak scenen, blir nødutgangsdøra åpnet på ny. Livsfarlige gasser har utviklet seg, som eksploderer når de får kontakt med luft. Det blir som en kraftig eksplosjon, sier Brandsjö.

- Uforstand
Politiet bekreftet i går at utgangsdøra fra trappeoppgangen var låst og uskadd. Noe som har ført til at politiet har konkludert med at ingen har tatt seg inn den veien og tent på.

Claes Tornberg hos Rädningstjenesten sier til GT/Expressen at mordbrann ikke kan utelukkes. Samtidig sier han brannen også kan skyldes uforstand eller slurv.

Politiet i Göteborg understreket flere ganger i går kveld at ingen er pågrepet og at ingen personer foreløpig er nformert om at de er mistenkte for å ha skyld for at brannen skjedde.

Uttalelsene fra etterforskningsleder Hans Carlsson og statsadvokat Ulf Norén på pressekonferansen i går var tvetydige.

Begge innrømmet likevel at de bevisst holdt tilbake opplysninger. Norén gikk likevel så langt:

- Vi kan absolutt ikke utelukke at brannen er påsatt og at dette er en kriminell handling, sier Norén.